Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι 100,3»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη σήμερα το πρωί στην εκπομπή που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Τάκης Χατζής στον ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι 100,3».

 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας ανέφερε:

•Οι ευθύνες για τις καταστροφές από τις πλημμύρες αφορούν το κράτος γενικά. Οι Περιφέρειες είναι πάντοτε ανεξάρτητες, υπό την έννοια ότι υπάρχει συνταγματική κατοχύρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Και πριν από την κ. Δούρου δεν ήταν πρόσωπο το οποίο ανήκει στην Νέα Δημοκρατία επικεφαλής. Είναι βέβαιο ότι και το κεντρικό κράτος έχει διαχρονικά τις ευθύνες του, όπως και η τοπική αυτοδιοίκηση. Οι δήμοι και οι περιφέρειες έχουν τεράστιες ευθύνες και αυτοί. Επίσης ο καθένας βαθμολογείται για το τι λέει προεκλογικά, το τι κάνει μετεκλογικά και το πώς αντιδρά σε μια κρίση.

•Το πρόβλημα της δόμησης σε πολλές περιοχές της Αττικής είναι εξαιρετικά περίπλοκο και κυρίως έχει γίνει πιο περίπλοκο μετά τα τελευταία χρόνια. Γιατί η επιλογή που έγινε και έγινε διακομματικά, από την παρούσα κυβέρνηση και την προηγούμενη και την προ- προηγούμενη, ήταν η εξομάλυνση του καθεστώτος της αυθαίρετης δόμησης. Δηλαδή για ένα χρονικό διάστημα υπήρχε η αντίληψη, καλώς ή κακώς, μπορεί να ήταν σωστή μπορεί να ήταν λάθος, ότι μπορεί η αυθαίρετη δόμηση να αντιμετωπιστεί με κατεδαφίσεις. Το ελληνικό κράτος έφτασε αυτή τη στιγμή στην αντίληψη ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει πλέον. Καλώς κακώς έχουν δημιουργηθεί καταστάσεις μη αναστρέψιμες.

•Οι κατεδαφίσεις όπως προβλέπονται μετά τα επάλληλα νομοθετήματα νομιμοποιήσεων αυθαιρέτων είναι πολύ περιορισμένες. Εδώ χρειάζεται μια σημαντική δαπάνη και αυτό για το οποίο εγκαλείται η κ. Δούρου, αν και οφείλω να πω ότι δεν παρακολούθησα τόσο λεπτομερώς την προεκλογική της εκστρατεία, είναι ότι σωστά είχε μιλήσει για αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία όμως δεν υλοποίησε.

•Εδώ λοιπόν το θέμα ποιο είναι; Εν μέρει τουλάχιστον πρέπει να αντιμετωπιστεί η αυθαίρετη δόμηση. Πρέπει να σας πώς ότι η τάση της ελληνικής πολιτείας δεν είναι αυτή. Είναι η νομιμοποίηση σε μεγάλο βαθμό.

•Ένα δεδομένο είναι η νέα στάση του κράτους τα τελευταία χρόνια απέναντι στην αυθαίρετη δόμηση και εάν θέλετε το τέλος της αντίληψης ότι μπορεί να υπάρξουν μαζικές κατεδαφίσεις.

•Αφού αυτό είναι η στάση του κράτους, από όλα τα κόμματα, ας μην κοροϊδευόμαστε, το δεύτερο που πρέπει να γίνει είναι ότι θα πρέπει να υπάρξουν σοβαρά αντιπλημμυρικά έργα. Που σημαίνει ότι θα πρέπει αφενός τα υπάρχοντα χρήματα να διατεθούν εκεί και όχι κάπου αλλού, δηλαδή να γίνει μια σαφής πολιτική επιλογή. Σας σημειώνω ότι και στο 2017 που διανύουμε οι απορροφήσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων από την παρούσα κυβέρνηση είναι μικρότερες και από τα λίγα χρήματα που υπάρχουν. Θα εξετάσουμε πώς διατίθενται στο οριστικό σχέδιο του προϋπολογισμού, αλλά από εκεί και πέρα, αυτό που πρέπει να γίνει από τον επόμενο χρόνο, είναι να διατεθούν χρήματα για αντιπλημμυρικά έργα κατά απόλυτη προτεραιότητα.

•Όταν λέμε να δώσουμε χρήματα στη ΔΕΗ για παράδειγμα, νομίζω πιο σημαντικό θα ήταν να φροντίσουμε να προασπίσουμε τις περιοχές της Αττικής. Με 360 εκατομμύρια ευρώ που δίνονται στην ΔΕΗ, ξέρετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε για αντιπλημμυρική προστασία;

Μετάβαση στο περιεχόμενο