Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι 100,3»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη σήμερα το πρωί στην εκπομπή που παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι Τάκης Χατζής και Δημήτρης Οικονόμου στον ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι 100,3».

 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας ανέφερε:

• Η γενική μας τοποθέτηση είναι σαφής: Η κυβέρνηση χειρίζεται τη συγκεκριμένη υπόθεση της Novartis όχι για να αποδοθεί Δικαιοσύνη – κάτι το οποίο η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο δεν αρνήθηκε αλλά διακαώς επιθυμεί – αλλά για να πλήξει τους πολιτικούς της αντιπάλους. Κανείς νομίζω λογικός άνθρωπος, άσχετα με το τι ψηφίζει ή σε ποιο κόμμα ανήκει, δεν μπορεί να διαφωνήσει με το ότι αυτή η ιστορία με τον κ. Μανιαδάκη δίνει ακόμη περισσότερες λαβές και μια πολύ μεγαλύτερη βάση στον ισχυρισμό της Νέας Δημοκρατίας.

• Είναι σημαντικό νομίζω το ότι εμείς καταθέσαμε ερωτήματα στην κυβέρνηση. Λέω για την κυβέρνηση, γιατί αν ο Πρωθυπουργός κάποιον Υπουργό δεν τον αποδέχεται και δεν αποδέχεται τις πρακτικές του, τον αποπέμπει. Δεν παριστάνει ότι δεν τον ακούει. Το λέω για την τωρινή περίπτωση του κ. Πολάκη, αλλά το λέω και γενικά.

• Η σιωπή του Πρωθυπουργού δεν τον καθιστά ανεύθυνο για τις πρωτοφανείς διατυπώσεις και απόψεις Υπουργών του. Εγώ δεν έχω ξαναδεί τέτοιου τύπου αντιπαράθεση ή δεν θυμάμαι τουλάχιστον, με αναφορά ονομάτων δικαστικών λειτουργών. Ορθώς είχαμε αντίδραση από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.
• Δεν υπάρχει πιο ευθεία παρέμβαση. Δεν είναι θεσμική εκτροπή; Μπορεί να αναφερθεί κανείς σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα σε τέτοια συμπεριφορά κυβερνητικού στελέχους; Αυτά τα πράγματα είναι πραγματικά πρωτοφανή.

• Ούτως ή άλλως, όλη αυτή η ιστορία δεν φαίνεται να κινείται αυστηρά στους ρυθμούς και στη διαδικασία που η ποινική δικονομία επιτρέπει και επιβάλλει, με απόλυτο σεβασμό στις διαδικασίες ή και με κυρίαρχο σεβασμό στο απόλυτο τεκμήριο της αθωότητας – δεν μπορεί να πει κανείς “κατηγορουμένων” γιατί δεν υπάρχει κάτι τέτοιο και εν πάση περιπτώσει δεν είμαστε καν στο αρχικό στάδιο της άσκησης κατηγορίας. Αυτό το οποίο θα πρέπει να γίνει είναι να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη ήσυχη να κάνει τη δουλειά της και να πάψει η κυβέρνηση να χρησιμοποιεί είτε αυτή την υπόθεση είτε οποιαδήποτε άλλη ως εργαλείο πολιτικής. Αυτό είναι απαράδεκτο, τελείως αντισυνταγματικό και δεν ωφελεί τη χώρα.

• Εάν με ρωτάτε αν η Δικαιοσύνη απολαμβάνει απόλυτης ανεξαρτησίας επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ, σας απαντώ ευθέως: Όχι, δεν απολαμβάνει. Αυτό το έχουμε διατυπώσει επανειλημμένως και στη Βουλή και αυτό το αποδεικνύει και η σημερινή συγκεκριμένη κυβερνητική πρακτική. Αν η κυβέρνηση είχε σεβασμό απέναντι στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, κανένας Υπουργός δεν θα έλεγε αυτά τα πράγματα και δεν είναι η πρώτη φορά. Θυμίζω ότι και άλλος Υπουργός είχε μιλήσει τελείως απαξιωτικά για τους δικαστές και την απόφαση ανωτάτου δικαστηρίου στο παρελθόν, του ΣτΕ, γιατί αυτό δεν βόλευε την κυβέρνηση. Άρα λοιπόν, ποιος θα τολμήσει να πει πραγματικά, σοβαρά, ότι αυτή η κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης; Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει.

• Υπήρξαν πολλές φορές που κυβερνήσεις – και δικές μας κυβερνήσεις – είχαν εκφράσει απόψεις για δικαστικές αποφάσεις. Αυτό είναι άλλο και είναι άλλο αυτό που συμβαίνει σήμερα.

• Με αυτό που συμβαίνει όμως σήμερα, από μια κυβέρνηση ευρωπαϊκής χώρας, ειλικρινά σας λέω ότι αν συνεχίσουμε έτσι θα βρεθούμε στη λογική της Ουγγαρίας και της Πολωνίας.

• Εδώ το θέμα δεν είναι η κα Τουλουπάκη ή εσείς και εγώ. Το ερώτημα στη δική μας συζήτηση δεν είναι να μιλάμε για συγκεκριμένους δικαστικούς λειτουργούς, διότι πέφτουμε στην παγίδα που προσπαθούμε να αποφύγουμε. Το θέμα είναι απλό και καθαρό: Η κυβέρνηση επιχειρεί να επηρεάσει συνολικά και συλλογικά την απονομή της Δικαιοσύνης στη χώρα με σαφή πολιτικά κίνητρα; Η απάντηση είναι “ναι”. Το έχουμε συναντήσει επανειλημμένως, είναι προφανές και μάλιστα μετά την τελευταία παρέμβαση Υπουργού, η κυβέρνηση δεν το κρύβει κιόλας! Πλέον το προσωποποιεί και δεν το κρύβει!

• Σε οποιοδήποτε τμήμα της κοινωνίας υπάρχουν πάντα τα “μαύρα πρόβατα”. Αποκλείεται λοιπόν και στην ελληνική Δικαιοσύνη να μην υπάρχει και εκεί κάτι. Το ερώτημα είναι πώς θεσμικά το σύνολο της Δικαιοσύνης γίνεται αντιληπτό από την κοινωνία. Η κυβέρνηση δεν είναι ο μηχανισμός κάθαρσης της Δικαιοσύνης, έχει η Δικαιοσύνη τους μηχανισμούς αυτοκάθαρσης. Εάν δεν λειτουργούν, εκεί υπάρχει άλλο ζήτημα, αλλά αλίμονο αν η κυβέρνηση η ίδια πάρει τη ρομφαία και πει ότι αυτή θα φέρει την κάθαρση.

• Εάν ήμουν στη θέση του αναπληρωτή Υπουργού για την καταπολέμηση της διαφθοράς δεν θα είχα τρέξει να κάνω δηλώσεις για μεγάλα ή μικρά σκάνδαλα, ακριβώς επειδή θα ήμουν ο Υπουργός που υποτίθεται ότι τα μάχεται. Θα άφηνα τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και να αναδείξει αυτή ποιο είναι το μεγάλο σκάνδαλο, ποιο το μικρό ή ποιο δεν είναι σκάνδαλο.

• Ο κ. Παπαγγελόπουλος υπήρξε επικεφαλής της ΕΥΠ για δύο μήνες στην τελευταία κυβέρνηση Καραμανλή, αλλά μετακινήθηκε προφανώς σε άλλον πολιτικό χώρο. Επειδή μας το λένε αυτό συνεχώς, εγώ έχω να σας πω ότι για κάθε ένα στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας που έχει μετακινηθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, μπορώ να απαριθμήσω τουλάχιστον 20 με 30 στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν πάει στον ΣΥΡΙΖΑ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο