Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100,3 fm»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας παραχώρησε συνέντευξη σήμερα το πρωί στην εκπομπή που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100,3 fm».

 

Ακολουθούν τα βασικά σημεία από τη συνέντευξη του κ. Δένδια:

•Ο Πρωθυπουργός δεν έδειξε μέχρι στιγμής να επιθυμεί την οποιαδήποτε συναίνεση με οιονδήποτε από το πολιτικό σύστημα.

•Τα πράματα δεν είναι καλά στο μέτωπο της αξιολόγησης. Ήδη υπάρχει πρόβλεψη ότι και στο τέλος Ιανουαρίου στο Eurogroup δεν πρόκειται να υπάρξει λύση.

•Ο Υπουργός Οικονομικών έλεγε ότι αν μέχρι το τέλος του φθινοπώρου δεν υπάρχει λύση, θα είναι μια καταστροφή για τη χώρα.

•Είμαστε σε μια πάρα πολύ κακή κατάσταση. Δεν νομίζω ότι αυτό έχει να κάνει με τον αντιπολιτευτικό τόνο που υιοθετεί η ΝΔ ή οποιοδήποτε άλλο κόμμα. Έχουμε πει ξεκάθαρα ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει καλά. Έχει να κάνει με την πλήρη τεχνοκρατική ανεπάρκεια της κυβέρνησης αλλά και την ουσιαστική πολιτική της αβουλία. Δεν θέλει, δεν τολμάει, δεν ξέρει τι θέλει, παριστάνει μονίμως ότι διαπραγματεύεται, αφήνει τα πράγματα να τρέχουν και στο τέλος τα κλείνει άγαρμπα με όποιο τρόπο μπορεί, με τεράστια ζημιά για την εθνική οικονομία.

•Είμαι απελπισμένος με τον τρόπο που πηγαίνει η χώρα. Δεν είναι δυνατόν να πάνε άλλο τα πράγματα έτσι με αυτούς τους ανθρώπους. Δεν ξέρουν τι κάνουν. Είναι ένα τραγικό φαινόμενο αυτή η διακυβέρνηση.

•Το χειρότερο είναι ότι η κυβέρνηση δεν ξέρει τι θέλει. Αμφιταλαντεύεται και στο τέλος οδηγείται εκεί που τα πράγματα την πηγαίνουν.

•Υπάρχουν παράγοντες οι οποίοι δημιουργούν ιδιαίτερη ανησυχία. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για την αντίληψη των Ελλήνων για το ευρώ, παραδείγματος χάρη. Στο τέλος, η ελληνική κοινωνία θα στραφεί εναντίον της Ευρώπης και του Ευρώ. Θα αποδώσει εκεί την ευθύνη. Όχι ότι η Ευρώπη δεν έχει ευθύνη, ιδίως τον τελευταίο χρόνο με αυτά που έχει συμφωνήσει με αυτήν την κυβέρνηση, αλλά θεωρώ απορφανισμό εάν η χώρα ξαφνικά διακόψει τους δεσμούς της με το νόμισμα και την Ευρώπη.

•Βλέπουμε την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί κανείς. Μονίμως αυξήσεις στους φορολογικούς συντελεστές, αυξήσεις και στον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, αυξήσεις και στις ασφαλιστικές εισφορές. Μια οικονομία δεν μπορεί να ζήσει έτσι.

•Έχουμε μια αντίληψη η οποία θεοποιεί το Δημόσιο και δαιμονοποιεί τον ιδιωτικό τομέα. Το Δημόσιο δεν μπορεί να κάνει όλα τα πράγματα φθηνότερα. Συνήθως τα κάνει ακριβότερα.

•Θα πρέπει κανείς να ξεχωρίσει πολύ γρήγορα και πολύ καθαρά τι πρέπει και μπορεί να κάνει το Δημόσιο και τι δεν πρέπει να κάνει.
•H μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων χωρίς τη μείωση των λειτουργιών του δημοσίου τομέα είναι λάθος. Άμα αφήσει τις ίδιες λειτουργίες και ελαττώσεις το προσωπικό, απλώς δημιουργείς χάος.

•Επί των ημερών μου στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ο αριθμός των ελλήνων αστυνομικών μειώθηκε κατά 6.000. Το κατάλαβε κανείς; Είχαμε δραματική βελτίωση της αποτελεσματικότητας. Και αν δεν είχε ανακοπεί η πορεία της μεταρρύθμισης η οποία νομοθετήθηκε το 2014, θα υπήρχαν δραματικές εξοικονομήσεις στο 2ο σε αριθμό υπαλλήλων Υπουργείο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Το ίδιο ισχύει σε όλους τους τομείς αλλά δεν γίνεται τίποτα.

•Τίθεται το ερώτημα απολύσεις ή όχι. Η απάντηση είναι «όχι απολύσεις». Το πρόβλημα δεν είναι οι απολύσεις, είναι η λειτουργία του δημόσιου τομέα. Η μείωση των δημοσίων υπαλλήλων γίνεται πάρα πολύ γρήγορα με τις συνταξιοδοτήσεις. Αλλά όταν βλέπουμε μια κυβέρνηση η οποία το 2016 έκανε άλλες 27.000 προσλήψεις, τί περιμένει κανείς; Μπορείς να βρεις άκρη; Εδώ μιλάμε για ένα τρελό καράβι που πηγαίνει όπου και όπως τύχει.

•Με αυτήν την κυβέρνηση οδεύουμε ολοταχώς προς ένα 4ο Μνημόνιο.

•Για να το αποφύγουμε απαιτούνται δύο παράμετροι οι οποίοι δεν υπηρετούνται: Μια άλλη κυβέρνηση και μια άλλη πολιτική. Αν δεν γίνουν αυτά τα πράγματα δεν υπάρχει καμία πιθανότητα. Μου θυμίζει την προσπάθεια να μάθουμε έναν γάτο να γαβγίζει. Μπορεί αυτή η κυβέρνηση ξαφνικά να αλλάξει πρόσωπο, να γίνει τεχνοκρατικά επαρκής, ειλικρινής, αποτελεσματική ή πειστική στους Ευρωπαίους; Πώς θα γίνει αυτό το πράγμα;

•Δεν ενθαρρύνουμε το να βγούμε στους δρόμους και να δημιουργήσουμε τέτοια θέματα. Νομίζουμε ότι αυτά βλάπτουν περισσότερο από όσο ωφελούν. Δεν προσκαλούμε τον κόσμο να μην πληρώσει ή να μην σέβεται τους νόμους. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε τη χώρα στην τεράστια προσπάθεια που πρέπει να γίνει αλλά, από την άλλη, δεν έχει καπετάνιο το βαπόρι, που να ξέρει που να το πάει. Άρα απλώς βολοδέρνει στη θάλασσα με την ελπίδα να αλλάξει ο καπετάνιος του κάποια στιγμή και να πάρει μια σωστή ρώτα. Αυτό δεν είναι δυνατό να επιβληθεί από μας.

•Είναι πολύ άσχημο να λες στον κόσμο ότι δεν ξέρεις τι μπορεί να γίνει καλύτερα και ότι πάμε χάλια αλλά δεν μπορείς να κάνεις κάτι άλλο παρά να του πεις την αλήθεια.

•Δεν νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει συναίνεση με αυτήν την κυβέρνηση. Ό,τι και να ψηφίσει η Βουλή, όσα μέτρα και να ψηφίσει, σε ό,τι θυσίες και αν υποβάλει τον ελληνικό λαό, με αυτήν την κυβέρνηση οι θυσίες αυτές θα πεταχτούν στο καλάθι των αχρήστων. Ό,τι και αν δώσεις σε αυτήν την κυβέρνηση, όση ενίσχυση και ειλικρίνεια και στήριξη και βοήθεια να της προσφέρεις, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να την απορροφήσει.

•Το 2015 ψηφίσαμε για να σώσουμε την τελευταία στιγμή τη χώρα και κερδίσαμε να μας κατηγορεί η κυβέρνηση ως υπεύθυνους για τα μέτρα που αυτή πήρε και πρότεινε τότε. Πολύ καλώς, όμως, το κάναμε.

•Θα ήταν εγκληματικό εμείς να σπρώξουμε την χώρα στον γκρεμό. Σήμερα ξέρουμε ότι με αυτήν την κυβέρνηση πάει στο γκρεμό. Άρα, δεν υπάρχει καμία έννοια να την στηρίξεις σε αυτήν την πορεία.

Μετάβαση στο περιεχόμενο