Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ 104,6 FM»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη σήμερα το πρωί στην εκπομπή που παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι Μπάμπης Κούτρας και Νίκος Φελέκηςστον ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ 104,6 FM».

 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας ανέφερε:

• Για την κατάσταση στο Αιγαίο, θα έλεγα να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί, όχι κατ’ ανάγκη να ανησυχούμε αλλά να είμαστε μετρημένοι πολύ στο τι λέμε, εξαιρετικά προσεκτικοί στο τι κάνουμε και ιδίως ομονοούντες στο εσωτερικό. Και αυτό το απευθύνω κυρίως στην κυβέρνηση η οποία μονίμως έχει μια πολύ μεγάλη και διαρκή τάση να προσπαθεί να διχάσει αντί να ενώσει, όπως βεβαίως της απευθύνω και προσοχή γιατί στο παρελθόν διάφορα στελέχη της είχαν ξεχάσει τι σημαίνει να κρατάς το στόμα σου κλειστό και να προσέχεις τι λες.

• Δεν μπορώ εγώ να ερμηνεύσω τον κ. Κουβέλη. Απλώς έχω να πω ότι η προεκλογική περίοδος στην Τουρκία δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη όξυνση σε επίπεδο πρακτικής, αλλά σημαίνει σίγουρα όξυνση σε επίπεδο ρητορικής, για αυτό πρέπει να είμαστε απίστευτα προσεκτικοί. Χαιρετίζω δε, τη σημερινή πληροφορία -εάν είναι αληθής- για την παραχώρηση των δύο γαλλικών αντιαεροπορικών φρεγατών. Σας διαβεβαιώ ότι αναβαθμίζουν εξαιρετικά τη δυνατότητα του Πολεμικού Ναυτικού. Εφόσον τα συστήματά τους είναι επαρκή, μπορούν να παράσχουν ομπρέλα κάλυψης σε ευρύτερη περιοχή, μια εξαιρετικά σημαντική δυνατότητα που δεν είχαμε μέχρι στιγμής.

• Για τις τουρκικές εκλογές τα πράγματα είναι περίπλοκα γιατί έχουμε να “διαβάσουμε” ψυχολογία ανθρώπων. Έχω συναντήσει και έχω μιλήσει με τον Πρόεδρο Ερντογάν έξι με επτά φορές από την αρχή της καριέρας του και έχω μια εικόνα της αλλαγής της προσωπικότητάς του μέσα στα χρόνια. Είναι ένας άνθρωπος που στο δικό του μυαλό αναμετράται με τον Κεμάλ Ατατούρκ εν όψει μάλιστα και των 100 χρόνων την νέας τουρκικής Δημοκρατίας το 2023. Ελπίζω ότι, όταν και αν αποκτήσει την ασφάλεια μιας εκλογικής επικράτησης θα επανέλθει στη λογική της δημιουργίας ενός σύγχρονου, τουλάχιστον συνδεδεμένου με την Ευρώπη – εάν όχι μέλος της – κράτους. Όμως όλο αυτό είναι ένα πράγμα περίπλοκο, θέλει προσοχή, όμως είναι κάτι στο οποίο οφείλουμε να ποντάρουμε. Δεν έχουμε κανένα λόγο να θεωρήσουμε από την αρχή τον Ερντογάν αντίπαλο.

• Πράγματι η Τουρκία απομακρύνεται από την Ευρώπη και η Ευρώπη από αυτούς, αλλά εμάς σαν Ελλάδα το συμφέρον μας είναι ακριβώς το αντίθετο.

• Ο διάλογος της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να συνεχίζεται εις βάρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου, αυτό θα ήταν ένα λάθος μήνυμα προς την Τουρκία. Εγώ αυτό που λέω δεν είναι να χαμηλώσουμε τον πήχη εισόδου ή να διαλύσουμε τον χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης που δημιουργήθηκε με θυσίες στην Ευρώπη. Λέω όμως να μην εγκαταλείψουμε την προσπάθεια να πείσουμε την Τουρκία ότι και για αυτήν υπάρχει μέλλον στην Ευρώπη. Βεβαίως δεν πρέπει να γίνει καμία έκπτωση στα ιδεώδη της Ένωσης και στις συνθήκες εισόδου μιας χώρας σε αυτή.

• Το 2019 είναι πλέον κοντά, έχουμε μέσα 2018. Ό,τι και να είναι, από Σεπτέμβρη είμαστε σε προεκλογική περίοδο. Από τις δημοσκοπήσεις, εάν μπορεί να κρίνει κανείς, εδραιώνεται πλέον η πιθανότητα σαφούς εκλογικής νίκης της Νέας Δημοκρατίας πέραν κάθε αμφισβήτησης.

• Δεν είναι εύκολο να φτάσουμε σε ποσοστά 40% καθώς και κατ’ επιλογή και λόγω της πραγματικότητας δεν μπορεί να υπάρχει υποσχεσιολογία. Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι μια συνηθισμένη αντιπολίτευση. Όπως και στην προεκλογική εκστρατεία του 2009, που τη χάσαμε, δεν υπήρξαν υποσχέσεις, αλλά τότε μάλιστα υπήρξε και επίκληση σε θυσίες, έτσι και τώρα ο προεκλογικός λόγος μας είναι απολύτως ρεαλιστικός. Κατά συνέπεια αυτή την ευρύτερη συσπείρωση δεν μπορούμε παρά να την πετύχουμε τον τελευταίο μήνα πριν τις εκλογές. Επειδή συνήθως ένα μέρος της ελληνικής κοινωνίας συντάσσεται με τον διαφαινόμενο νικητή, θεωρώ ότι η απόσταση από τον ΣΥΡΙΖΑ θα διευρυνθεί τον τελευταίο μήνα.

• Κάτι είδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την δήλωση του Κώστα Καραμανλή του Αχιλλέως και νομίζω ότι αυτό που είπα προηγουμένως είναι η απόλυτη τοποθέτηση σε αυτό. Πως πήγε ο Κώστας Καραμανλής το 2009 στις εκλογές χωρίς καμία υπόσχεση και μάλιστα υποσχέθηκε ότι θα κόψει ή θα παγώσει. Αυτή τη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει ακριβώς κάτι παρόμοιο και απολύτως ρεαλιστικό. Για τον Κώστα Καραμανλή του Αχιλλέως τον οποίο και γνωρίζω και συμπαθώ, δεν μπορεί τώρα κανείς να πιστέψει ότι υπονομεύει τον Κώστα Καραμανλή, άντε να το έκανε κανένας άλλος να λέγατε καμιά κουβέντα.

• Έχουμε σχέδιο που διαφέρει από τον ΣΥΡΙΖΑ και αν πάρουμε τους τομείς έναν- έναν θα το δείτε. Εκτός της εξωτερικής πολιτικής – γιατί αν πω κάτι τώρα θα υπονόμευα την ελληνική θέση λέγοντας τι κάνει στραβά η κυβέρνηση και δεν είναι τώρα η ώρα – στην Ασφάλεια υπάρχει τεράστια διαφορά, δεν χρειάζεται να σας την πω είναι προφανής, στο μεταναστευτικό και στην οικονομία έχουμε τεράστια διαφορά.

• Η κυβέρνηση στην οικονομία έχει μια λογική επίτευξης των στόχων μέσα από την αύξηση των φόρων. Εμείς έχουμε μια λογική επίτευξης των στόχων μέσω της μείωσης των δαπανών.

• Λένε ότι θα επιχειρήσουν να μειώσουν τους φόρους την τελευταία περίοδο της θητείας τους αλλά ο κ. Λιάκος βγήκε και είπε ότι μέχρι το 2020 δεν μπορεί να γίνει μείωση φόρων. Δεν μπορεί να γίνει από αυτή την κυβέρνηση όταν έχει πάρει 60.000 συμβασιούχους, όταν αυξάνει συνεχώς τις δαπάνες του Δημοσίου, όταν έχει φτάσει το δημόσιο χρέος στο 193% του ΑΕΠ. Τι μειώσεις να κάνει; Αυξήσεις θα κάνει. Περισσότερος ΦΠΑ δεν σημαίνει περισσότερα χρήματα. Εμείς έχουμε τελείως άλλη προσέγγιση και την τελευταία περίοδο της διακυβέρνησης Σαμαρά μειώσαμε φόρους και πετύχαμε στόχους. Έχουμε δείγμα γραφής και επίσης η παράταξή μας δεν έχει την φιλοσοφία της αέναης αύξησης των φόρων.

• Πού είδε η κα. Λαγκάρντ τις περικοπές δαπανών, έχω και εγώ τους αριθμούς, μακάρι να έχει αυτή δίκιο και εμείς άδικο. Εάν είχαν καταφέρει να μειώσουν τις δαπάνες θα ήμασταν όλοι ευτυχείς, αλλά οι δαπάνες στο δημόσιο τομέα είναι περισσότερες.

• Το ποιος θα είναι αύριο σε μια κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη είναι προνομία του αρχηγού μας, δεν είμαι εγώ αυτός που θα το πω, κανείς δεν εγγυάται σε κανέναν ότι θα είναι στην κυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα το αποφασίσει.

• Εμείς δεν έχουμε στελέχη σε σχέση με την παρούσα κυβέρνηση; Συνολικά, εγώ δεν θέλω να ξεχωρίσω άτομα, γιατί την ευθύνη κατά το Σύνταγμα την έχει ο πρωθυπουργός, αλλά σε man to man συγκρινόμαστε με αυτή την κυβέρνηση;

• Δεν διατύπωσα συμφωνία ή διαφωνία με κανέναν, εγώ λέω ότι σε αυτή τη συγκυρία η Νέα Δημοκρατία οφείλει να εκπέμπει μήνυμα πρόσκλησης για αυτοδυναμία, δεν μπορεί να ενυποθηκεύει την προσπάθειά της από την αρχή, μπαίνοντας στη συζήτηση ποιος θα μπορούσε να είναι ο εταίρος της μετά τις εκλογές. Αυτό άλλωστε εξαρτάται από τη θέληση του ελληνικού λαού, την οποία κανείς δεν μπορεί να προβλέψει. Εμείς λέμε στην κοινωνία ότι θα θέλαμε να μας βγάλει αυτοδύναμους, δεν συζητάμε ότι εάν είμαστε αυτοδύναμοι δεν θα συνεργαστούμε με κάποιον. Θεωρώ και ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να πείσουμε την ελληνική κοινωνία και θα είμαστε αυτοδύναμοι.

Μετάβαση στο περιεχόμενο