Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ 104,6 FM»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη σήμερα το πρωί στην εκπομπή που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Γιάννης Πρετεντέρης στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ 104,6 FM».

 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας ανέφερε:

• Νομίζω ότι την έχετε πολύ καθαρά την απάντηση. Θα μου επιτρέψουν οι συνάδελφοι βουλευτές (οι οποίοι θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο) να μην τους συνοδεύσω στο συλλαλητήριο της Αθήνας.

• Δεν θα υποδείξω στους συναδέλφους βουλευτές και ιδίως της Νέας Δημοκρατίας ποιο είναι το δέον. Αν με ρωτάτε την δική μου άποψη, ως προς τα συλλαλητήρια και την επιρροή τους στα θέματα εξωτερικής πολιτικής της χώρας, νομίζω ότι έχουμε το παράδειγμα και απεδείχθη πόσο «επιτυχημένο» ήταν στο παρελθόν. Ακόμα «τα μαζεύουμε» μετά από 20 χρόνια.

• Δε γνωρίζω ποια είναι η τροπή του “Σκοπιανού” διότι η κυβέρνηση δεν είχε τη συνταγματική σοβαρότητα να ενημερώσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή τη Βουλή για το τι συμβαίνει ως προς το “Σκοπιανό”. Άρα, εάν με ρωτάτε επί της ουσίας των διαπραγματεύσεων, με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης και λόγω της απαράδεκτης τακτικής της, αγνοώ πλήρως τι συμβαίνει.

• Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο έως τώρα (για το οποίο να έχει ενημερώσει η κυβέρνηση) και αυτό το ξαναλέω ότι είναι απολύτως απαράδεκτο. Και στις χειρότερες περιόδους κομματικής αντιπαράθεσης η κυβέρνηση είχε τη συνταγματική σοβαρότητα να ενημερώνει την αντιπολίτευση, τουλάχιστο ως προς αυτά τα θέματα.

• Εάν δεν υπάρχει τίποτα, τότε αυτό επιβεβαιώνει την πάγια αντίληψη όλων ή πολλών από εμάς ότι αυτή η κυβέρνηση στερείται απολύτως σοβαρότητας. Δεν θα εκπλαγώ, δεν έχω βάλει πολύ ψηλά τον πήχη σοβαρότητας αυτής της κυβέρνησης.

• Με αυτή την κυβέρνηση μπορεί να περιμένει κανείς τα πάντα, την εκμετάλλευση των εθνικών θεμάτων για μικροκομματικά οφέλη, για να πετάξει την μπάλα αλλού, οτιδήποτε μπορείς να περιμένεις.

• Γενικά νομίζω ότι είναι πολύ σωστό να είναι κανείς εξαιρετικά συγκρατημένος και να μην παίζει το παιχνίδι της κυβέρνησης. Να μην σηκώνει τόνους και να μην εκφράζει απόψεις πριν η ίδια η κυβέρνηση ανοίξει τα χαρτιά και εξηγήσει τι κάνει, εάν κάνει κάτι.

• Από το Βουκουρέστι έχουν περάσει πολλά χρόνια. Βεβαίως είναι μια γραμμή και μια στάση για την οποία η Νέα Δημοκρατία είναι διαχρονικά υπερήφανη. Από την άλλη όμως, ακριβώς επειδή είναι εθνικό θέμα, εγώ πριν εκφέρω οποιαδήποτε άποψη θα ήθελα να υπάρχει η δεδομένη κυβερνητική θέση. Όχι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβερνητική θέση. Να μας πει δηλαδή η κυβέρνηση τι πρεσβεύει, σε ποιο έδαφος διαπραγματεύεται και μετά να εκφέρω άποψη μέσα στα δικά μας εσωτερικά όργανα – γιατί είναι βέβαιο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει άποψη- αλλά και προς τα έξω, στην ελληνική κοινωνία, όπως έχουμε υποχρέωση.

• Είναι απίστευτο η κυβέρνηση να μην έχει καν ενιαία στάση, το είδατε. Από την μία ο πρωθυπουργός λέει “άλφα” και ο κ. Καμμένος να αρθρογραφεί την ίδια μέρα με ευθέως αντίθετη κατεύθυνση. Σε αυτό το επίπεδο, η Νέα Δημοκρατία να αρχίζει να διευκρινίζει θέσεις και να επανέρχεται σε ένα θέμα στο οποίο η κυβέρνηση δεν ξεκαθαρίζει τίποτα και μας λέει και το “άλφα” και το “βήτα” και το άσπρο και το μαύρο; Νομίζω ότι πρέπει να περιμένουμε να μας ενημερώσει η κυβέρνηση, όταν υπάρξει κάτι σοβαρό.

• Αυτή η κυβέρνηση έχει μια παράδοση στον λαϊκισμό και στις εσωτερικές τακτικές. Αποτυγχάνει στο εξωτερικό και προσπαθεί να έχει νίκες στο εσωτερικό εναντίον της αντιπολίτευσης. Αυτό, για να το αντιμετωπίσουμε, πρέπει να μην πέσουμε στην παγίδα και στην τρύπα που η κυβέρνηση σκάβει.

• Νομίζω ότι σε αυτή τη συγκυρία το ορθό και εθνικά χρήσιμο είναι μια σοβαρή αναμονή.

• Το είπα και στο παρελθόν -και νομίζω μου εξηγήθηκε- ότι η Εκκλησία ως προς τα θέματα τα συγκεκριμένα, έχει και εκκλησιαστικά ζητήματα. Δηλαδή η «Αρχιεπισκοπή των Σκοπίων» έχει δημιουργήσει ζητήματα. Με αυτή την έννοια είναι απολύτως κατανοητό η Εκκλησία να έχει ενδιαφέρον.

• Βεβαίως θέλουμε να λυθούν αυτά τα θέματα. Κατ’ αρχήν δεν χρειάζεται να έχουμε πολλαπλά προβλήματα εξωτερικής πολιτικής, μας αρκεί ένα μείζον, η Τουρκία. Δε χρειαζόμαστε περισσότερα και θα ήταν φρόνιμο, όλο μας το εθνικό κεφάλαιο να είναι διαθέσιμο για να αντιμετωπίσει αν θέλετε το υπαρξιακό πρόβλημα της χώρας: Το πρόβλημα του Αιγαίου, το Κυπριακό, τα προβλήματά μας με την Τουρκία. Από εκεί και πέρα βεβαίως, δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Είναι επίσης απολύτως βέβαιο πως εμείς πρέπει να κάνουμε ένα βασικό πράγμα: Να μάθουμε από τα δικά μας λάθη. Είμαστε και ίδια γενιά κ. Πρετεντέρη, τα ζήσαμε τα λάθη.

• Είμαι υπέρ της λύσης, αλλά όχι της οποιαδήποτε λύσης. Προφανώς η οποιαδήποτε λύση δεν είναι λύση.

Μετάβαση στο περιεχόμενο