Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ 104,6 FM»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη σήμερα το πρωί στην εκπομπή που παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι Μπάμπης Κούτρας και Νίκος Φελέκης στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ 104,6 FM».

 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας ανέφερε:

• Δεν έχω τη… χαρά και την τιμή να γνωρίζω τον κ. Πετσίτη, γνωρίζω μόνο ό,τι έχει δει το φως της δημοσιότητας για το θέμα των τελευταίων ημερών.

• Εδώ αυτό που συμβαίνει είναι ότι υπάρχει μια κυβέρνηση για την οποία αρχίζουν να μαζεύονται πολλά πράγματα και κάποια στιγμή πρέπει να δώσει απαντήσεις. Απαντήσεις είτε για τον συγκεκριμένο κύριο, είτε για τη ΔΕΠΑ, είτε για το ΤΑΙΠΕΔ, είτε για το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Μαζεύονται πολλά πράγματα και αυτή η αλαζονεία του “εγώ έχω ένα ηθικό πλεονέκτημα και δεν σας απαντάω” δεν είναι αυτό που προβλέπουν το πολίτευμα και οι κανόνες της Δημοκρατίας. Πρέπει η κυβέρνηση να σοβαρευτεί και να απαντήσει. Εμείς ούτε με φανατισμό της απευθυνόμαστε, ούτε με ύβρεις. Θέτουμε, όπως έχουμε συνταγματικό δικαίωμα και υποχρέωση, ερωτήματα. Απαντήσεις δεν παίρνουμε όμως.

• Προγραμματίσθηκε για τις 21 Δεκεμβρίου, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, η απάντηση στη Βουλή για την επερώτηση που έχουμε καταθέσει για τη ΔΕΠΑ. Ο κ. Σταθάκης μου είχε πει “γιατί μου το λες τώρα” και “την άλλη βδομάδα θα σου πω”. Το “την άλλη βδομάδα” έγινε μετά από τρεις βδομάδες!

• Εδώ αναδεικνύονται προβλήματα για τη συμφωνία των Πρεσπών. Τα δύο αυτά προβλήματα είναι η εθνικότητα-υπηκοότητα και η γλώσσα. Είχαμε πει στην κυβέρνηση ότι εκεί υπάρχουν ζητήματα και τους είχαμε πει ότι δεν είναι αυτονόητο ότι αυτά τα ζητήματα θα έπρεπε να υπήρχαν. Εάν είχαν ζητήσει βοήθεια και είχαμε κάνει αυτή την προσπάθεια όλοι μαζί, μπορεί να είχαμε καταφέρει κάτι καλύτερο από αυτό που κατάφερε η κυβέρνηση στα κρυφά για να μας δημιουργήσει πρόβλημα. Η ζωή δυστυχώς, γιατί είναι εθνικό θέμα, αποδεικνύει ότι είχαμε δίκιο. Εκεί ακριβώς δημιουργούνται τα προβλήματα και δημιουργούνται ακριβώς τον χρόνο που δεν θα έπρεπε. Γιατί εάν τα λένε αυτά τώρα, φανταστείτε τι θα γίνεται σε πέντε χρόνια. Άρα λοιπόν, εδώ πρέπει να καθίσουμε και να δούμε τι μπορεί να γίνει. Η κυβέρνηση δε βλέπω να έχει και καμία σοβαρή διάθεση να παραδεχτεί ότι έκανε λάθος, ότι κάπου δεν έγινε κάτι σωστά και να δούμε τι θα μπορούσε να έχει γίνει παραπάνω. Εμείς από την άλλη δεν μπορούμε παρά να επιμείνουμε να υπογραμμίζουμε αυτά που θεωρούμε ότι είναι εθνικά συμφέροντα.

• Δεν είναι το θέμα εάν θα διχαστεί η Νέα Δημοκρατία και πότε θα έρθει στη Βουλή η συμφωνία. Το θέμα είναι να διορθωθεί το λάθος πριν γίνει αμετάκλητο και δεν μπορεί να το μαζέψει κανείς, πριν ξανακούσουμε αυτές τις ανοησίες περί “Μακεδονίας του Αιγαίου” και όλες αυτές τις ανόητες αλυτρωτικές αντιλήψεις άλλων καιρών, που δυστυχώς όμως σε μια μικρή και ανασφαλή χώρα έχουν την τάση να εμφανίζονται και – λυπάμαι να πω – και να επικρατούν καμιά φορά.

• Μην τρελαθούμε ότι η Ελλάδα φοβάται τα Σκόπια! Εμείς εάν θέλετε είμαστε η μόνη χώρα που έχουμε στρατηγικό συμφέρον στην ύπαρξή τους.

• Καταλαβαίνετε τι μπορεί να πάθει η Ελλάδα εάν δει τα Σκόπια να εντάσσονται σε Διεθνή Οργανισμό του οποίου είμαστε ήδη μέλος, χωρίς τη δική μας συμφωνία; Το μέγεθος αυτής της στρατηγικής ήττας θα ήταν τεράστιο. Ποιος μπορεί να το επιτρέψει να συμβεί; Πάντοτε το “βέτο” ήταν το μεγάλο όπλο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Τους λέγαμε ότι εάν δεν βρούμε μια έντιμη άκρη, δεν θα μπείτε σε Διεθνείς Οργανισμούς που είμαστε εμείς μέλος, με τους όρους που εσείς θέλετε και που αποτελούν πρόβλημα για εμάς. Αυτό δεν μπορεί να το αλλάξει η κυβέρνηση, όπως και οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση.

• Δεν φοβόμαστε πολιτικά την παροχολογία της κυβέρνησης, άλλωστε και εσείς την χαρακτηρίσατε “παροχολογία”. Εκεί που μπορούμε να βοηθήσουμε τα λαϊκά στρώματα και τον μέσο άνθρωπο να ξεφύγει από τη μέγγενη της κρίσης και το αντέχει η χώρα – και δεν την πάμε στα βράχια – εμείς όχι απλώς είμαστε απολύτως σύμφωνοι, το επικροτούμε. Δείτε τη στάση μας στο θέμα των συντάξεων, σε ανύποπτο χρόνο πριν συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι. Εμείς λέμε στην κυβέρνηση να έρθει να συζητήσουμε σοβαρά, τι αντέχει η οικονομία και τι μπορούμε να κάνουμε όλοι – και ο προϋπολογισμός είναι μια ευκαιρία που δυστυχώς θα πάει χαμένη – για να μεγαλώσουμε το συνολικό εισόδημα της χώρας, αυτό που λέμε “πίτα”, ώστε να μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω για τα λαϊκά στρώματα. Αυτοί χρειάζονται τη στήριξη του Κράτους, όχι οι εύποροι. Ποια είναι η άθλια κουτοπονηριά που κάνει η κυβέρνηση; Αντί να προσπαθεί να αναπτύξει την οικονομία, προτιμά την επιδοματική πολιτική η οποία δημιουργείται από την υπερφορολόγηση αυτών που θα μπορούσαν να αναπτύξουν την οικονομία και να κρατάει ψυχολογικά “δέσμια” τα λαϊκά στρώματα με τις μικρές παροχές που δίνει. Αυτό είναι μεγάλο λάθος για τη χώρα και για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Εκεί είναι η δική μας διαφωνία, όχι στο να προσπαθήσουμε να ανακουφίσουμε τον καθένα με ό,τι περισσεύει από την κοινή προσπάθεια.

• Για τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Καραμανλή στην Τρίπολη, τι πιο φυσιολογικό από το να βλέπει ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τον πρώην Πρωθυπουργό και να κουβεντιάζουν; Τι πιο υγιές;

• Δεν μπορώ να ακούω ότι “ο Κώστας Καραμανλής είναι συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ”. Θα σας το πω ευθέως και βάζω και τον εαυτό μου στην εξίσωση. Εγώ ανήκω σε αυτή την ευρύτερη οικογένεια των Καραμανλικών, είναι γνωστό, από παιδί. Ήμουν με τον Κώστα Καραμανλή μαζί στο Πανεπιστήμιο, αν και μικρότερος του. Για εμάς η αλλαγή κυβέρνησης είναι θέμα όχι μόνο δικής μας πολιτικής επιβίωσης αλλά σε μεγάλο βαθμό θέμα επιβίωσης της οικονομίας και της αντίληψης ζωής, όπως εμείς την ξέρουμε, σε σχέση με αυτόν τον ΣΥΡΙΖΑ που βλέπουμε. Είναι δυνατόν ο οποιοσδήποτε έχει τέτοια αντίληψη να διανοείται να στηρίξει – έστω και εμμέσως – το σημερινό μόρφωμα που κυβερνά; Το γεγονός ότι κάποια πρώην στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, λιγότεροι από τα δάχτυλα του ενός χεριού, έχουν προσχωρήσει στη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, δε σημαίνει κάτι.

• Ο Κώστας Καραμανλής έχει μια αντίληψη. Ο ίδιος μπορεί να την υποστηρίξει, εγώ απλώς την αναφέρω γιατί το έχουμε συζητήσει αρκετές φορές. Δεν επιθυμεί σαν πρώην Πρωθυπουργός να μπαίνει στον καθημερινό πολιτικό διάλογο και να πει “άλφα” για κάτι, γιατί θα του απαντήσουν “βήτα”, θα απαντήσει και αυτό δεν τελειώνει ποτέ. Στο θέμα δε της δήθεν στήριξης ΣΥΡΙΖΑ είναι και υβριστικό το σχόλιο, δεν πρόκειται να απαντήσει.

• Αυτό το οποίο μπορείτε να περιμένετε από το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας είναι να ακούσετε την επαναδιατύπωση της κυβερνητικής μας πρότασης με περισσότερες λεπτομέρειες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πει ξεκάθαρα τι θέλει να κάνει σαν Πρωθυπουργός της Ελλάδας και από εκεί και πέρα, με αυτή την πρόταση θα τεθούμε στην κρίση της ελληνικής κοινωνίας τον επόμενο χρόνο, που θα είναι εκλογικός χρόνος ό,τι και να κάνει, ό,τι και να λέει ο ΣΥΡΙΖΑ.

• Πιστεύω ότι η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας είναι και απαραίτητη και εφικτή. Οφείλουμε να πούμε ξεκάθαρα στην ελληνική κοινωνία ότι αυτό θέλουμε, να το ζητήσουμε και αυτή να κρίνει εάν θα μας το δώσει. Εάν δεν το ζητήσουμε πειστικά, δεν θα το πάρουμε. Πρέπει να το ζητήσουμε, είναι απολύτως εφικτό. Εάν ξεκινήσουμε χωρίς κυβερνητική πλειοψηφία σε αυτό το απίστευτο χάλι το οποίο θα κληροδοτήσουμε θα βρούμε πολλούς μπελάδες.

• Τον Σταύρο Θεοδωράκη τον συμπαθώ και μου αρέσουν πολλά από όσα λέει, όχι όλα, καθώς έχουμε και διαφορές. Οποιαδήποτε συνεισφορά στην προσπάθεια αλλαγής της πατρίδας μας είναι δεκτή. Δεν περισσεύει κανένας. Εγώ είμαι οπαδός της μεγάλης Νέας Δημοκρατίας.

• Για τις περιπτώσεις στελεχών άλλου κόμματος, σε μια άλλη εποχή, πρέπει να δοθούν κατ’ ελάχιστον κάποιες εξηγήσεις από την πλευρά τους πριν πάμε στην ερώτηση αν θα βρίσκονται στα ψηφοδέλτιά μας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο