Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ 99,5

ΒΑΣ. ΧΙΩΤΗΣ: Είδα ότι η χθεσινή διαδικασία στη Νέα Δημοκρατία ήταν έντονη. Είχε αντιπαράθεση, είχε κι έναν προσωπικό υπαινιγμό για εσάς, όπως διαβάζω στις εφημερίδες. Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε στη δευτερολογία του ότι «κάποιοι μου έλεγαν ότι έπρεπε να ξεκουραστώ, άκουσα τον κ. Δένδια και κατάλαβα τι εννοούσε»…

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Δικαιούται ο πρόεδρος της ΝΔ να κάνει και αστεϊσμούς.

ΒΑΣ. ΧΙΩΤΗΣ: Αστεϊσμός ήταν ή και υπαινιγμός;

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Με όλο το σεβασμό, θα ευχόμουν να είχε δεχθεί και την πρότασή μου να συγκληθεί συνέδριο, αλλά εν πάση περιπτώσει, κατά την κρίση του ο καθένας ενεργεί.

ΒΑΣ. ΧΙΩΤΗΣ: Αυτή είναι η δεύτερη ερώτηση που έχουμε για εσάς. Η πρόταση, τόσο η δική σας, όσο και άλλων 10-12 βουλευτών της Ν.Δ….

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Ανεβάστε στους 20 τον αριθμό για να είμαστε πιο ακριβείς!

ΒΑΣ. ΧΙΩΤΗΣ: Είναι είκοσι; Διότι οι πληροφορίες των εφημερίδων μιλούν για δέκα με δεκαπέντε… Εν πάση περιπτώσει, είκοσι! Η πρόταση, ωστόσο, απερρίφθη από τον πρόεδρο του κόμματος, άρα αναρωτιόμαστε αν όλοι εσείς οι βουλευτές που προτείνατε το έκτακτο συνέδριο θα αναλάβετε μια πρωτοβουλία για να πειθαναγκάσετε τον κ. Σαμαρά ν’ αλλάξει αυτήν την αρχική του απόφαση…

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Κι όχι να τον πειθαναγκάσετε αλλά να τον πείσετε.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν θα χρησιμοποιούσα το ρήμα «πειθαναγκάζω». Κανείς δεν έχει τα εχέγγυα της μεγαλύτερης προσφοράς προς την παράταξη και την πατρίδα. Όλοι, τόσο ο πρόεδρος του κόμματος, όσο κι εμείς, ψάχνουμε να βρούμε το δρόμο για το καλύτερο για την παράταξη και για την πατρίδα.

Εκφράζοντας τον εαυτό μου, χωρίς να μιλώ εξ ονόματος οποιουδήποτε άλλου, διότι αποτελούμε διαφορετικούς βουλευτές κι όχι ομάδα ανθρώπων, οπότε ο καθένας έχει τη γνώμη του και τη διατυπώνει ως άτομο. Μιλώ για τον εαυτό μου αν κι άκουσα τις ίδιες σκέψεις να εκφράζουν πολλοί βουλευτές μέσα στην αίθουσα.

Κατ’ αρχήν η Νέα Δημοκρατία υπέστη μια δεινή ήττα. Το λέω διότι ακόμα κι αυτό, σε μεγάλο βαθμό αμφισβητήθηκε.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Άκουσα τον πρόεδρο να λέει «χάσαμε με 1,83%»…

ΝΟΤΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Για ποιο λόγο έχασε η Ν.Δ.; Τι βγάλατε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα;

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν υπήρξε σαφής κατάληξη διότι καταλήγουμε από διαφορετικές αφετηρίες, αν δηλαδή η μία οδός είναι ότι χάσαμε πολύ άσχημα διότι είναι το δεύτερο χειρότερο ποσοστό στην ιστορία μας! Έχουμε τη μικρότερη Κοινοβουλευτική Ομάδα στην ιστορία μας και μάλιστα, απέναντί μας δεν ήταν ένα συμβατικό κόμμα του ευρύτερου αστικού χώρου, ένα κεντροαριστερό κόμμα με το οποίο έχουμε σημεία επαφής προγράμματος έστω ή σκέψης.

Χάσαμε από ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, το οποίο πριν από ελάχιστα χρόνια καταλάμβανε ποσοστό 3% και το οποίο ονομάσαμε προεκλογικά ως την «απόλυτη καταστροφή» και «ατύχημα για τον τόπο». Για να έχουμε κι αίσθηση των αναλογιών, από ένα κόμμα το οποίο θεωρούμε «ατύχημα», «πέραν και της κοινής λογικής να το ψηφίσει κανείς», χάσαμε εμείς με οκτώμιση μονάδες διαφορά.

Επ’ αυτού λοιπόν θεωρούμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει γιατροσόφι μέσα από μισές δουλειές και πως οφείλει η Ν.Δ. πρέπει να συγκαλέσει το ύπατο όργανό της -το συνέδριό της- και να συζητήσει τον προγραμματικό λόγο της, το τι έγινε λάθος και τι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα. Δεν νομίζω ότι υπάρχει λογικότερη πρόταση από αυτήν. Ούτε νομίζω ότι στέκει σε οποιαδήποτε κοινή αντίληψη ότι ένα κόμμα που έχασε τόσο άσχημα, δεν πρέπει να συζητήσει στα ύπατα όργανά του τι πήγε στραβά.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Κύριε Δένδια, ένα ερώτημα που έχω να σας υποβάλλω είναι το εξής: Πιστεύετε την επιχειρηματολογία που περιέγραψε και ο ίδιος, ο κ. Σαμαράς στην ομιλία του, αλλά και στελέχη το υποστηρίζουν ότι μπορεί εδώ να βρισκόμαστε μπροστά σε μια παρένθεση ΣΥΡΙΖΑ και άρα η ΝΔ πρέπει να πάει όπως είναι, όταν κληθεί και πάλι να υπηρετήσει τη χώρα;

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι δεν πιστεύω αυτήν την εκτίμηση. Δεν νομίζω ότι και ο συνταγματικός χάρτης, αλλά και η πολιτική πραγματικότητα μας επιτρέπουν να απευθυνόμαστε στην κοινωνία για μια κυβέρνηση που μόλις έχει εκλεγεί και διαθέτει μια εκλογική δύναμη σε σχέση με εμάς ως παρένθεση. Νομίζω, αν λέμε τέτοια πράγματα, τότε προσβάλουμε το εκλογικό σώμα. Αυτό σε επίπεδο θεσμικό.

Τώρα σε επίπεδο πρακτικό, τα έχω ξανακούσει αυτά τα περί παρενθέσεων, σε εποχές που χάναμε εκλογές με πολύ λιγότερο. Το ερώτημα δεν βρίσκεται στην άλλη πλευρά με το τι θα κάνει, αλλά σε εμάς. Διατυπώνω την άποψη ότι ακόμα κι αν ακόμα αύριο το πρωί (που δεν το προβλέπω) κατέρρεε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα (κι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει τεράστιες δυσκολίες και δεν θα χρειαστεί να κάνει πολύ μεγάλους ελιγμούς ή πιθανώς να διασπαστεί ή δεν μπορεί να αναζητήσει συμμαχίες), αλλά εμείς ως Ν.Δ., μόλις απορριφθείσα από ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του εκλογικού σώματος και στις δημοσκοπήσεις έχοντας χάσει άλλες δέκα μονάδες μετά τις εκλογές, είμαστε έτοιμοι να απευθυνθούμε με στοιχειώδη πειστικότητα εάν συμβεί κάτι στον τόπο; Η απάντηση είναι «όχι», από μένα. Κάποιος άλλος μπορεί να έχει άλλη απάντηση.

Άρα το ερώτημα είναι πώς αποκαθιστούμε την πειστικότητά μας απέναντι στην κοινωνία.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΙΩΤΗΣ: Πώς την αποκαθιστούμε; Και με αλλαγή ηγεσίας;

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα σας απαντήσω αμέσως. Αυτό δεν είναι κάτι που εναπόκειται σε μένα να το αποφασίσω. Σας απαντώ επίσης εντίμως ότι δεν είναι πάντοτε το πρόταγμα ποιος είναι επικεφαλής. Το ερώτημα είναι κατ’ αρχήν επί ποιων πραγμάτων μάχεται, διότι σε ένα μεγάλο βαθμό αυτό καθορίζει πράγματα.

Η Νέα Δημοκρατία, λοιπόν, με τι μήνυμα θέλει να απευθυνθεί στην κοινωνία; Διότι αν καταλήξουμε ότι το μήνυμα με το οποίο απευθυνθήκαμε στην κοινωνία ως τώρα ήταν το απολύτως ορθόν, τότε όλα είναι καλά. Είναι όμως έτσι; Αυτό πρέπει να το συζητήσουμε χωρίς προκαθορισμένες απόψεις. Δεν πηγαίνει κανείς έτοιμος, διαβάζει το λόγο του και φεύγει. Κάθε συζήτηση δημιουργεί και συνέργειες, από τις δημοκρατικές διαδικασίες προκύπτουν συμπεράσματα, τα οποία κανείς δεν ήταν έτοιμος να προσχωρήσει πριν μπει στη συζήτηση. Αυτή είναι η μαγεία της συζήτησης και του διαλόγου.

Εκείνο που μου κάνει φοβερή εντύπωση, λοιπόν, είναι τι έχουμε να χάσουμε; Αυτός ο φοβερός κίνδυνος της εσωστρέφειας, το «κακό πράγμα» να συζητούμε είναι εσωστρέφεια.

ΝΟΤΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ένα συνέδριο θα δεχόσαστε να είστε υποψήφιος του κόμματος;

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Στη Νέα Δημοκρατία, ο αρχηγός του κόμματος δεν εκλέγεται από συνέδριο πλέον. Μετά την τροποποίηση του καταστατικού εκλέγεται από τη βάση.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΙΩΤΗΣ: Οι υποψηφιότητες, ωστόσο, ανακοινώνονται στο συνέδριο…

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Αυτή τη στιγμή δεν είναι αυτό το ερώτημα. Ευθέως πρέπει να σας πω ότι δεν μπορώ να σας απαντήσω. Αυτό το οποίο έχω να πω είναι ότι υπάρχουν πράγματα που πρέπει γίνουν ώστε να δούμε πώς θα μιλήσουμε πάλι με την κοινωνία.

ΝΟΤΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ωστόσο, το αφήνετε ανοικτό… Αυτό καταλαβαίνουμε εμείς.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΙΩΤΗΣ: Όταν ο δημοσιογράφος ρωτά αν θα είστε υποψήφιος πρόεδρος και λέτε πως δεν μπορείτε απαντήσετε, ο ακροατής καταλαβαίνει ότι μπορεί και να είναι…

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Ο ακροατής μπορεί να είναι ευφυέστερος του ομιλούντος, να κρίνει και να καταλάβει. Σας δίνω τη δική μου απάντηση, κάτω από τις συνθήκες που θέσατε το ερώτημα.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΙΩΤΗΣ: Αυτό που δεν μας απαντήσατε είναι το αρχικό ερώτημα: Απέρριψε ο κ. Σαμαράς την πρόταση των βουλευτών για συνέδριο. Τώρα, εναπόκειται στους βουλευτές αν θα επανέλθουν ή αν το συνέδριο είναι ιστορία που έχει τελειώσει…

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Κανείς δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι αγαπά περισσότερο την παράταξη από κάποιον άλλον και είναι βέβαιον ότι ο πρόεδρος έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο να παίξει. Σ’ αυτόν τον βαθμό νομίζω ότι μια απόφαση, στην οποία ίσως έφθασε στην πίεση μιας στιγμής ή δεν ήταν στην αρχική εισήγησή του, δεν σημαίνει ότι κατ’ ανάγκην είναι η οριστική του θέση, αλλά και των οργάνων του κόμματος.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΙΩΤΗΣ: Τού ζητείτε να το ξανασκεφθεί.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν του ζητώ και δεν απευθύνομαι αυτήν την στιγμή στον πρόεδρο του κόμματος. Λέω απλώς ότι είμαστε αρκετά μεγάλοι, δεν αγκυλωνόμαστε πίσω από μια τοποθέτηση.

Νομίζω πως αν καταφέρουμε να είμαστε πειστικοί, ίσως πιο πειστικοί κι εμείς, ότι αυτό το μεγαλύτερο συμφέρον της παράταξης. Αυτό, για εμένα, είναι περίπου αυτονόητο. Εκπλήσσομαι ότι χρειάζεται τόση προσπάθεια για το αυτονόητο αλλά εν πάση περιπτώσει να δεχθώ η δική μου πειστικότητα είναι περιορισμένη μα μπορεί να βελτιωθεί.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΙΩΤΗΣ: Μιας και σας έχουμε στην τηλεφωνική γραμμή θα ήθελα να σας ρωτήσω…

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ: …Για τις κρίσεις!

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΙΩΤΗΣ: Ναι, πώς σχολιάζετε τις χθεσινές κρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία. Σήμερα οι εφημερίδες γράφουν ότι έγινε σφαγή. Αποστρατεύθηκαν 14 υποστράτηγοι και 20 ταξίαρχοι. Το θεωρείτε σφαγή ή φυσιολογική εξέλιξη;

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Είθισται κάθε φορά, ύστερα από τις κρίσεις, να βγαίνει το κόμμα που δεν είναι στην εξουσία και να κάνει ανακοινώσεις τέτοιες. Κάτι τέτοιο δεν θα το πω. Σε μερικές περιπτώσεις -δεν είναι στην κρίση μου, διότι γνωρίζω τους αξιωματικούς- δεν είναι σαφώς αιτιολογημένο γιατί αυτοί οι αξιωματικοί δεν κρίθηκε χρήσιμο να παραμείνουν.

Θέλω να είμαι σ’ αυτό σαφής:

Αποστρατεύθηκαν αξιωματικοί τους οποίους, εάν εγώ συμμετείχα, θα τους έκρινα απολύτως χρήσιμους για να παραμείνουν και να προσφέρουν στο Σώμα. Μένει σ’ αυτούς λοιπόν που έκαναν τις κρίσεις, να εξηγήσουν με επάρκεια γιατί το έκαναν αυτό και πώς έκριναν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που δεν είναι και λίγες.

Εκτιμώ τον κ. Πανούση, δεν είμαι έτοιμος να προσδώσω σε κανέναν χαρακτηριστικά κομματισμού αν δεν είμαι απολύτως βέβαιος γι’ αυτό. Είναι πολύ κρίσιμα τα πράγματα στη χώρα για να εκπέμπουμε προσβολές ο ένας προς τον άλλο, σε περιπτώσεις όμως πολύ συγκεκριμένες, θα είχα διαφορετική άποψη.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΙΩΤΗΣ: Και κάτι ακόμα: Ανοίγει η Αμυγδαλέζα, οι μετανάστες αφήνονται ελεύθεροι και πάμε σε μια πολιτική εντελώς αντίθετη απ’ αυτήν που είχατε ακολουθήσει ως υπουργός Δημοσίας Τάξεως…

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Είναι κάτι χειρότερο, κύριε Χιώτη. Πάμε σε «μη πολιτική».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΙΩΤΗΣ: Σας ανησυχεί αυτό;

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Μπορώ να σας πω τι έγινε ως τον Ιούνιο του 2014 διότι έφυγα τότε και κατά συνέπεια τη λειτουργία των προαναχωρησιακών κέντρων και του όλου συστήματος ύστερα από τότε, δεν την γνωρίζω. Είμαι έτοιμος να δεχθώ ότι στο διάστημα που έφυγα από εκεί, υπήρξαν προβλήματα. Πάντα υπήρχαν προβλήματα ούτως ή άλλως, αλλά χειροτέρεψαν πράγματα που βρίσκονταν υπό έλεγχο και υπήρχε επαρκής παρακολούθηση. Να δεχθώ ότι υπήρχαν καταστάσεις που ίσως ήθελαν αλλαγή; Να δεχθώ όλα αυτά a priori. Δεν είναι δύσκολο.

Όμως, όλο το σύστημα διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών ήταν συμφωνημένο με τους Ευρωπαίους και ήταν το μόνο που υπήρχε διαθέσιμο. Φτιάξαμε μια υπερσύγχρονη υπηρεσία Ασύλου, μια υπερσύγχρονη υπηρεσία πρώτης υποδοχής, ένα σύστημα που να διασφαλίζει τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Εάν έγιναν λάθη μετά, αν υπήρξαν δυσαρμονίες και προβλήματα, όλοι μαζί να τα διορθώσουμε. Με αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή να αφήνουν ανθρώπινες ψυχές στο κέντρο της Αθήνας που κατ’ ανάγκην θα γίνουν θύματα των εμπόρων ναρκωτικών, επειδή δεν έχουν τρόπο να ζήσουν και θα γυρίσουν στην μικροεγκληματικότητα, φοβάμαι πως θα επανέλθει το κέντρο της Αθήνας και η ζωή των ανθρώπων σ’ αυτό, που δεν είναι λιγότερο άνθρωποι από τους μετανάστες, στο προηγούμενο κακό παρελθόν. Οι συμπολίτες μας στο κέντρο της πρωτεύουσας έχουν δικαιώματα, συνταγματικές ελευθερίες, όπως η ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους που την έχει εγγυηθεί το ελληνικό Κράτος. Υπάρχουν επιχειρήσεις που αγωνίζονται να ζήσουν, σπίτια που θέλουν την ασφάλειά τους.

Αυτά που γίνονται αυτή τη στιγμή θα μας φέρουν εκεί που παρελήφθη αυτή η κατάσταση από εμένα τον Ιούνιο του 2012. Είναι λάθος. Παρακαλώ την κυβέρνηση να το ξανασκεφθεί. Όποιες αλλαγές και βελτιώσεις πρέπει να γίνουν ας γίνουν, αλλά αυτό το πράγμα δεν είναι πολιτική. Είναι λάθος.

Μετάβαση στο περιεχόμενο