Συνέντευξη στον RealFM

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάμε να καλημερίσουμε το νέο Υπουργό Ανάπτυξης τον κ. Νίκο Δένδια. Κύριε Υπουργέ καλημέρα σας.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Καλημέρα κ. Χατζηνικολάου, καλημέρα και στους ακροατές σας.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα στραφώ κυρίως στην καθημερινότητα της αγοράς στη συζήτησή μας. Θα στραφώ κυρίως στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, η αγορά. Θέλω να σας ρωτήσω εάν επεξεργάζεται το υπουργείο σας κάποιες κινήσεις και σε ό,τι αφορά αυτά που ακούμε τον τελευταίο καιρό για ένα διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης των επιχειρήσεων.

Παράδειγμα λέω, για πραγματικό συμψηφισμό των οφειλών δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, που μέχρι στιγμής κινείται με έναν τρόπο που δεν βοηθά τα πράγματα. Για καλύτερες ρυθμίσεις σε ληξιπρόθεσμες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

Ξέρω ότι όλα αυτά δεν είναι δικές σας αρμοδιότητες. Τα περισσότερα είναι του Υπουργείου Οικονομικών. Κατά τη γνώμη μου όμως εσείς πρέπει να είστε ο μοχλός της πίεσης της καθημερινής για να υπάρξει ανάπτυξη.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Πράγματι ένα μεγάλο κομμάτι, κυρίως σε ό,τι αφορά τα φορολογικά, έχει να κάνει με το Υπουργείο Οικονομικών. Το κομμάτι του Υπουργείου Ανάπτυξης έχει να κάνει πολύ περισσότερο με το θέμα των σχέσεων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Δηλαδή όλων των επιχειρήσεων, αλλά γι’ αυτές συζητάμε τώρα με το τραπεζικό σύστημα, για τα κόκκινα δάνεια, τη ρευστότητα που το τραπεζικό σύστημα πρέπει να παράσχει στις επιχειρήσεις, το ρόλο των επιχειρήσεων αυτών στο καινούργιο αναπτυξιακό νόμο.

Όπως πολύ σωστά λέτε, όλα αυτά τελικά απαιτούν μια ολιστική προσέγγιση. Δεν έχει καμία σημασία ποιος έχει χρεωμένο τι κατά τον τρόπο χωρισμού των αρμοδιοτήτων. Σημασία έχει ότι τελικά το Υπουργείο από τον τίτλο του, το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει την ευθύνη να δημιουργήσει στη χώρα αυτό που ο τίτλος του λέει. Να γυρίσει τη χώρα στην ανάπτυξη.

Σε αυτό λοιπόν, με σαφή προτεραιότητα την οποία έχει δώσει ο Πρωθυπουργός, γίνονται πολύ – πολύ συγκεκριμένα πράγματα, γιατί όταν μιλάει κανείς γενικά και αόριστα νομίζω ότι δεν έχει και σημασία.

Το πρώτο και κύριο πράγμα το οποίο γίνεται είναι η προσπάθεια μεταφοράς ρευστότητας στην αγορά. Το οποίο είναι κορυφαίο. Η μεταφορά ρευστότητας στην αγορά γίνεται είτε μέσα από τη συνεχή πίεση προς το τραπεζικό σύστημα είτε από χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία δημιουργεί το Υπουργείο Ανάπτυξης, μέσω του ΕΤΕΑΝ, ώστε να μπορούν κυρίως οι μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις να αναζητήσουν την αιμοδοσία που τους λείπει για να γυρίσουν σε θετικό πρόσημο.

Και από την άλλη, αυτό το οποίο νομίζω ότι έχει υπερτονιστεί απ’ όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και από εσάς, είναι το μεγάλο θέμα, των εκπροθέσμων δανείων, στο οποίο γίνεται μια ειλικρινή συζήτηση για να δούμε πώς μπορεί αυτό το τεράστιο πρόβλημα της αγοράς να μπει σε μια φάση αφ’ ενός μεν αντιμετώπισης και εάν είναι δυνατόν και επίλυσης.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Νομίζω κ. Υπουργέ πως όσο και εάν προσπαθεί το Υπουργείο Ανάπτυξης να διαμορφώσει μια ατμόσφαιρα, ένα κλίμα, αν δεν αρχίσει να επικρατεί η λογική στην αγορά, δεν θα γυρίσει το πράγμα. Τι εννοώ; Όταν, για παράδειγμα, βλέπουμε εταιρείες να κλείνουν ενώ το δημόσιο τους χρωστάει περισσότερα χρήματα απ’ όλα εκείνες του οφείλουν, διότι δεν λειτουργεί στοιχειωδώς ο συμψηφισμός, ή όταν βλέπουμε τη λογική της κατασχέσεως των λογαριασμών ελευθέρων επαγγελματιών, η οποία τους εμποδίζει να αποπληρώσουν υποχρεώσεις, να δώσουν τη δόση τους, για παράδειγμα, στην εφορία, όταν δηλαδή δεν λειτουργεί η απλή λογική στην αγορά και δεν λειτουργεί το τελευταίο καιρό, νομίζω πως όλα τα υπόλοιπα είναι πολύ δύσκολο να φέρουν ανάπτυξη.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν θα διαφωνήσω μαζί σας, σε πολλά απ’ όσα λέτε. Νομίζω ότι π.χ. ο συμψηφισμός του ΦΠΑ, κάτι το οποίο είχε ανακοινώσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, δείχνει ότι η κυβέρνηση μπαίνει σε μια άλλη λογική. Με την άδειά σας θα ήθελα να παραπέμψω και στις τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού και στο τελευταίο συνέδριο του Economist, αλλά και πριν από τις ευρωεκλογές, όταν έκανε τη γενική αναφορά στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας. Η γενική γραμμή της κυβέρνησης είναι μια γραμμή μεταρρυθμίσεων, όπως πολύ καλά είπατε, να επανέλθουμε στο αυτονόητο. Στην κοινή λογική. Δηλαδή στη δυνατότητα ο επιχειρηματίας, ο οποίος παίρνει ρίσκο τελικά για να δημιουργήσει πλούτο στη χώρα και στον εαυτό του βέβαια, αλλά και απασχόληση, που για μας είναι κορυφαίο και σημαντικό, να μπορεί να περιμένει από το δημόσιο την κοινή λογική. Τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο. Την απλή, κοινή λογική που όπως πολύ ωραία είπατε πριν από λίγο, τις περισσότερες φορές, δυστυχώς λείπει.

Εάν αυτό το καταφέρουμε σε ένα σημαντικό ποσοστό, δεν χρειάζεται καθ’ ολοκληρία, νομίζω ότι θα έχουμε κάνει ένα τεράστιο βήμα. Αλλά το προσπαθούμε κ. Χατζηνικολάου. Δεν θέλω ούτε να σας υποσχεθώ πολλά πράγματα ούτε να λέω μεγάλες κουβέντες. Με γνωρίζετε άλλωστε αρκετό καιρό πια.

Όμως κάνουμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και πιστεύω ότι αυτή η μεγάλη προσπάθεια θα φέρει αποτελέσματα στην αγορά, γιατί έχουμε οδηγό μας αυτό που αυτονόητα είπατε, την απλή κοινή λογική.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Νομίζω ότι επίσης είναι πολύ κρίσιμο θέμα, μαζί με τα κόκκινα δάνεια να δοθούν και δυνατότητες με πολλές δόσεις και σε μεγάλο βάθος χρόνου, να μπορούν να εξοφλήσουν οι επιχειρήσεις τα χρέη τους στο δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία κ. Υπουργέ. Και βλέπω εκεί να υπάρχει μια παράλογη αντίσταση από την τρόικα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα σας πω τι συμβαίνει, γιατί τη συνάντησα την τρόικα την Παρασκευή, θα την ξαναδώ αύριο το μεσημέρι. Έχουμε να κάνουμε κ. Χατζηνικολάου στην πραγματικότητα με σύγκρουση από δυο πλευρές, οι οποίες καμία φορά δεν επιτρέπουν στο αυτονόητο να γίνει κατανοητό και ίσως εδώ να δεχτώ ότι πιθανόν να έχουμε κι εμείς κάποια ευθύνη.

Το θέμα δεν είναι τι θέλει η τρόικα, ή τι θέλει το υπουργείο, ή τι θέλει η κυβέρνηση. Είναι απλό. Οι επιχειρήσεις έχουν πολύ περιορισμένη ρευστότητα. Οτιδήποτε από αυτή τη ρευστότητα μπορέσει να πάρει το δημόσιο, το οποίο έχει ανάγκη χρημάτων, είναι άριστο.

Κατά συνέπεια, με την απλή λογική που μου επιτρέπετε να πω «της πιάτσας», ουδείς έχει ή θα πρέπει να έχει αντίρρηση στη λογική των δόσεων. Βεβαίως, καταλαβαίνω ένα επιχείρημα που λέει κάποιος άλλος επιχειρηματίας που καταβάλει όλο το ποσό, ότι έτσι μεταφέρεται λάθος μήνυμα στην αγορά, ότι νοθεύεις τον ανταγωνισμό. Από τον έναν τα παίρνεις όλα, ενώ από τον άλλον παίρνεις πολύ λίγα.

Όλα αυτά τα καταλαβαίνω, αλλά εάν εφαρμόσουμε το μοντέλο στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας σήμερα που πάσχει πάρα πολύ κυρίως από έλλειψη ρευστότητας, είμαστε υποχρεωμένοι να πάμε στη λογική του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού δόσεων, του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού ρυθμίσεων.

Αλλιώς το δημόσιο απλά δεν θα μπορέσει να πάρει αυτά τα χρήματα τα οποία του είναι απαραίτητα για να επιβιώσει κι αυτό. Άρα λοιπόν, αυτή είναι η γραμμή συζήτησης και με την τρόικα και με οποιονδήποτε έχει την κοινή λογική.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ρωτάει ένας φίλος τι θα κάνετε στο Υπουργείο Ανάπτυξης με τα τραστ και με τις εναρμονισμένες πρακτικές.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εδώ υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα και ορθά το θέτει. Είναι βέβαιο ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν έχει κάνει το παν. Έχει προσπαθήσει, έχει επιβάλει πρόστιμα, έχει κάνει προσπάθειες, όμως υπάρχει ένα τεράστιο κομμάτι της αγοράς το οποίο πίσω από τη μη εξοικείωση του δικού μας συστήματος με την «καρτελοποίηση», ας χρησιμοποιήσω τον όρο εξελληνισμένο, αφήνει τον Έλληνα καταναλωτή στο έλεος της κερδοσκοπίας.

Ο Έλληνας καταναλωτής πληρώνει πολύ παραπάνω για ορισμένα πράγματα απ’ ότι πληρώνει ο Ευρωπαίος πολίτης, ο Ευρωπαίος καταναλωτής. Υπάρχει δηλαδή πεδίο δόξης λαμπρόν. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι μια ανεξάρτητη αρχή. Εποπτεύεται από τον Υφυπουργό τον κ. Γιακουμάτο, ήδη γίνονται προσπάθειες. Νομίζω ότι είναι ορατές στον καταναλωτή. Μην αναφερθώ σε δύο-τρία παραδείγματα των τελευταίων ημερών, δεν είναι σωστό να εξατομικεύω, τουλάχιστον στο επίπεδο που συζητάω.

Όμως καταλαβαίνω απολύτως την κραυγή αγωνίας. Τη συνυπογράφω και πιστεύω ότι και η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα κάνει ό,τι μπορεί.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Βέβαια, η Επιτροπή Ανταγωνισμού πρέπει να σας πω κ. Υπουργέ, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, εκδικάζει, επιλύει υποθέσεις της περασμένης 5ετίας.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Επειδή είναι ανεξάρτητη αρχή κ. Χατζηνικολάου, θέλω να είμαι πολύ προσεκτικός στην διατύπωση της άποψής μου, αν θέλετε και πολύ προσεκτικός στην άσκηση οποιασδήποτε κριτικής.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μα, προφανώς χρειάζονται ενίσχυση.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όμως το θέμα είναι εδώ. Να συνεργαστεί το κράτος μαζί με την Επιτροπή, να δει ποιες ανάγκες έχει και να δει από εκεί και πέρα πώς μπορεί να βελτιώσει και αυτή, αν θέλετε και νομοθετικά, με παρεμβάσεις, το ρόλο της, ώστε να βοηθήσει τον καταναλωτή να σώσει το περίσσευμα του κόπου του. Ίσως παλιότερα όταν αισθανόμασταν ότι είχαμε, γιατί ποτέ δεν είχαμε πολλά χρήματα, να είχαμε το περιθώριο να αφήνουμε τέτοια πράγματα, να λέμε «δεν πειράζει, να δώσουμε και κάτι παραπάνω». Δεν έχουμε τέτοια περιθώρια τώρα.

Πρέπει και οι επιχειρηματίες και ιδίως οι μεγάλες επιχειρήσεις να σεβαστούν τον καταναλωτή και τον κόπο του.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μήπως είναι η ώρα να ξεκινήσουμε μια διαπραγμάτευση με την Ευρώπη για το θέμα της ανάπτυξης; Θέλω να πω, μήπως είναι η ώρα να διεκδικήσουμε περισσότερα χρήματα από την Ευρώπη για την ανάπτυξη;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Έχουμε πάρει ένα πολύ μεγάλο πακέτο χρημάτων με προσπάθειες ετών και αναφέρομαι στην αναπτυξιακή βοήθεια που είναι γνωστή ως νέο ΕΣΠΑ, το οποίο υπερβαίνει τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ. Εάν διαθέσουμε τα χρήματα αυτά με σωφροσύνη και σωστά, εάν δεν περιοριστούμε στην παλιά λογική των επιδοτήσεων, πολλές από τις οποίες πηγαίνανε σε χρήσεις, να μη τις χαρακτηρίσω, αλλά εν πάση περιπτώσει είναι γνωστό ότι έχει γεμίσει «κουφάρια» από άχρηστα έργα η ελληνική ύπαιθρος, νομίζω ότι είναι πάρα πολλά χρήματα και μπορούν να βοηθήσουν πάρα πολύ τη χώρα.

Πρέπει να κάνουμε όμως έξυπνο χειρισμό και εδώ. Και βρήκα μια πολύ καλή προεργασία στο Υπουργείο Ανάπτυξης όταν πήγα και εξελίσσουμε αυτό τον τρόπο, ώστε να περάσουμε από την εποχή των επιδοτήσεων στην εποχή των έξυπνων εργαλείων, όπου θα υπάρχει μόχλευση και ιδιωτικών και τραπεζικών πόρων για να πετύχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κλείνω. Θέλω να ρωτήσω για τη γραφειοκρατία. Για τη σύσταση επιχειρήσεων σε μια μέρα που ακούσαμε. Για προγράμματα για νέους επιχειρηματίες, για φορολογικά κίνητρα επενδύσεων. Όλα αυτά τα έχουμε ακούσει τα τελευταία δυο χρόνια, αλλά η αίσθηση που έχουμε είναι ότι η κυβέρνηση κινείται με ρυθμούς χελώνας.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κύριε Χατζηνικολάου μέσα σε τρεις ερωτήσεις βάζετε όλο το εύρος της ελληνικής οικονομίας. Αυτή είναι η αλήθεια. Πρέπει να σας μιλάω τρεις ώρες για να σας απαντήσω στις ερωτήσεις σας.

Έχουν γίνει προσπάθειες. Να σας πω ένα παράδειγμα. Την ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία. Μια εταιρεία που γίνεται πάρα πολύ γρήγορα με μηδενικό κεφάλαιο. Που έχει εξαιρετική επιτυχία, είναι πλέον ο τύπος της εταιρείας που οι περισσότεροι συνιστούν για να κάνουν τη δουλειά τους.

Έχει ολοκληρωθεί η προσπάθεια; Όχι. Στην αρχή είμαστε ακόμη. Τι συζητούσαμε εδώ και λίγη ώρα; Π.χ. τρόποι απορρόφησης των ευρωπαϊκών χρημάτων: Τεράστια γραφειοκρατία, τεράστια καθυστέρηση. μόνο επιδότηση, διαφθορά, εάν θέλετε, σε όλη αυτή την ιστορία, κακή τοποθέτηση των χρημάτων.

Προσπαθούμε να περάσουμε σε μια νέα φάση. Θα γίνει αύριο το πρωί; Όχι δεν θα γίνει αύριο το πρωί. Ελπίζω όμως να γίνει σύντομα, να είναι και εμπροσθοβαρές ώστε να πάνε χρήματα στην αγορά. Κάνουμε πολύ μεγάλη προσπάθεια για να αλλάξουμε τη χώρα. Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν αντίρροπες δυνάμεις. Εάν θέλετε και μόνο η αδράνεια είναι αρκετή για να κρατήσει πολλές και σπουδαίες προσπάθειες στα χαρτιά.

Όμως, ειλικρινά, σας διαβεβαιώνω ότι η προσπάθεια θα γίνει και θα γίνει κατά τον καλύτερο τρόπο. Εγώ αυτή την εντολή έχω πάρει και από τον Πρωθυπουργό, αυτό θα προσπαθήσω να κάνω. Νομίζω ότι πια, όπως φαίνεται και μέσα από τις ερωτήσεις σας, έχει ωριμάσει η ελληνική κοινωνία να δεχτεί μια νέα προσέγγιση.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εδώ ένας φίλος μου γράφει κ. Υπουργέ, ότι ο συμψηφισμός για παράδειγμα για τον οποίο συζητούμε είναι νόμος ήδη ψηφισμένος επί Παπακωνσταντίνου το 2011. Ο 3943 του 2011. Και στο άρθρο 11 ομιλεί περί συμψηφισμό απαιτήσεων. Απλά μου γράφει ο φίλος δεν εφαρμόστηκε ποτέ γιατί η τρόικα δεν θέλει να εφαρμοστεί.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ δεν δαιμονοποιώ την τρόικα και εν πάση περιπτώσει ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της χώρας …

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αν δεν φταίει η τρόικα, τότε φταίει η κυβέρνηση που δεν εφαρμόζεται.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κύριε Χατζηνικολάου θα σας είμαι ευθύς. Απέναντι στον ελληνικό λαό, την ευθύνη την έχει η εκλεγμένη κυβέρνησή του. Δεν την έχει η τρόικα. Η τρόικα είναι μια εκπροσώπηση των δανειστών που έχει και αυτή τη το ρόλο της όσον αφορά τα συμφέροντα τα κοινά μας, αλλά υπεύθυνη απέναντι στην ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να είναι η τρόικα.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι, ό,τι και να είναι, όπως και να είναι. Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από την τρόικα. Αλίμονό μας εάν το κάνουμε. Τότε να παραιτηθούμε και να πάμε διακοπές. Είναι και ωραίος ο καιρός…

Εμείς έχουμε την ευθύνη για την ανάπτυξη του τόπου, εμείς θα λογοδοτήσουμε στην ελληνική κοινωνία, εάν δεν μπορούμε να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας να μας στείλει η ελληνική κοινωνία στο σπίτι μας. Εγώ πίσω από την τρόικα δεν έχω πρόθεση να κρυφτώ.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας ευχαριστώ πολύ κ. Υπουργέ. Καλημέρα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κι εγώ κ. Χατζηνικολάου. Καλή σας ημέρα.».

Μετάβαση στο περιεχόμενο