Συνέντευξη στον ΣΚΑΪ 100,3 και στον Άρη Πορτοσάλτε

Ο Βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Νίκος Δένδιας παραχώρησε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην εκπομπή “[email protected]” που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος κ. Άρης Πορτοσάλτε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι 100,3».

 

Ακολουθούν τα βασικά σημεία της συνέντευξης:

Σχολιάζοντας τη στάση της Προέδρου της Βουλής έναντι των αστυνομικών που φρουρούν το κοινοβούλιο:

«Τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται σε κρισιμότατη κατάσταση, η Βουλή μετατρέπεται, αιτία της Προέδρου, σε πεδίο αντιπαράθεσης για θέματα που προσεγγίζουν τα όρια της γελοιότητας. Όλα τα θέματα αυτά ήταν λυμένα, δεν υπήρχε κανένα ζήτημα έως προχθές και ξαφνικά άρχισαν απίστευτα πράγματα. (…)

Να υπάρξει σεβασμός προς τη στολή που φορά οποιοσδήποτε εκπρόσωπος της ελληνικής πολιτείας, όχι μόνο οι αστυνομικοί. Οποιοσδήποτε φορά τη στολή και το εθνόσημο εκπροσωπεί το ελληνικό κράτος. Δεν φορά το προσωπικό του κοστούμι και απέναντι σ’ αυτό πρέπει να υπάρχει ο δέων σεβασμός. Ας αφήσουμε λοιπόν τις αστείες συζητήσεις που θα μπορούσαμε να κάνουμε στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα όταν ήμασταν παιδιά και να καταλάβουμε την κρισιμότητα των καιρών».

Αν υπάρχουν κίνδυνοι για την κοινοβουλευτική Δημοκρατία:

«Υπό την έννοια ανατροπής της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας δεν υπάρχει κίνδυνος. Υπό την έννοια της ουσίας της, δηλαδή το δικαίωμα του ανθρώπου να εκφράζεται ελεύθερα, στο βαθμό που προκύψει αυταρχισμός από κάποια πλευρά, μπορεί να κινδυνεύσει».

Αν εκτιμά πως κινδυνεύει με εσωκομματική ανατροπή ο κ. Αλ. Τσίπρας κι αν η Δημοκρατία οφείλει να τον στηρίξει:

«Δεν πιστεύω ότι κινδυνεύει να ανατραπεί ο κ. Τσίπρας αλλά αν αμφισβητηθεί με συγκεκριμένους τρόπους η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ο τελευταίος που δύναται να ομιλήσει περί αυτού, είμαι εγώ. Το θέμα αφορά το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον αφορά στον Πρωθυπουργό και στην Κυβέρνηση, υπάρχουν κανόνες. Αν απολέσει τη δεδηλωμένη, οφείλει να παραδώσει την εντολή και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να τη δώσει στο δεύτερο κατά σειρά κόμμα».

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και τη συνταγματική ερμηνεία που επιχείρησε ο Υπουργός Εσωτερικών:

«Νομίζω ότι η ερμηνεία που κάνει ο Υπουργός των Εσωτερικών δεν είναι η ορθή. Πρέπει να ακολουθήσουμε κανονικά τη διαδικασία παροχής διερευνητικών εντολών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Όλοι καταλαβαίνουμε πάρα πολύ καλά το κίνητρο του κ. Βρούτση να κάνει μια διαφορετική ερμηνεία και να λύσει τα χέρια του Πρωθυπουργού. Επί του θέματος βαρύνοντα λόγο και θέση έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Σχετικά με τη συμφωνία Κυβέρνησης – Δανειστών και τη στάση που πρέπει να τηρήσει η Αντιπολίτευση:

«Επί της αρχής σημαίνει ότι χρειάζεται η χώρα συμφωνία με τους εταίρους στην Ευρωζώνη. Επί της αρχής, λοιπόν, πρέπει να ψηφίσουμε ‘ναι’.

Επί του περιεχομένου της συμφωνίας -αυτό που λέμε στη Βουλή ‘επί των άρθρων’- έχουμε κάθε δικαίωμα να τοποθετηθούμε, να κάνουμε την κριτική μας και να ψηφίσουμε με τον τρόπο που κρίνουμε αναλόγως του περιεχομένου.

Εκείνο που δεν μπορούμε να κάνουμε είναι να αντιμετωπίσουμε τρικ του Πρωθυπουργού, λ.χ. αν φέρει τη συμφωνία και μας πει ότι αυτό συνιστά και ψήφο εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση και να την ψηφίσουμε. Τότε παραβαίνουμε το συνταγματικό μας καθήκον.

Δεν μας έστειλε η κοινωνία στη Βουλή για να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτήν την Κυβέρνηση της οποία το πρόγραμμα ούτως ή άλλως παρέβη η Κυβέρνηση, αντιπολιτευθήκαμε ευθέως στην προεκλογική περίοδο. Πρέπει ο καθένας να είναι συνεπής με τον εαυτό του και με το τι έχει πει προς τον κόσμο».

Αν επιτευχθεί συμφωνία Κυβέρνησης – Δανειστών:

«Το θέμα είναι να επιτευχθεί και πρέπει να σας πω ότι είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει.

Η Κυβέρνηση αυτή έχει καταφέρει: α) να μην έχει συμφωνία, β) να έχει στεγνώσει την Οικονομία επί πέντε μήνες και γ) να έχει συνενώσει όλη την υφήλιο εναντίον μας!

Εκείνοι που μας έλεγαν περί κυμάτων λαού που θα έβγαιναν στους δρόμους να στηρίξουν την ελληνική υπόθεση ως πρωτοπορία της Αριστεράς και της Δικαιοσύνης, τώρα παρατηρούν τους πάντες να έχουν στραφεί εναντίον μας».

Πώς ερμηνεύεται η στήριξη της κοινωνίας προς τον ΣΥΡΙΖΑ:

«Οφείλεται στην έλλειψη σαφούς εναλλακτικής πρότασης. Αν διατυπωθεί σαφής εναλλακτική πρόταση η οποία θα λειτουργήσει με πειστικότητα προς την κοινωνία σιγά – σιγά, η στήριξη που απολαμβάνει όχι τόσο η Κυβέρνηση όσο ο Πρωθυπουργός προσωπικά, θα αναστραφεί πλήρως».

Αν μπορεί να επιτύχει κάτι τέτοιο η Ν.Δ. ή αν χρειάζεται η συγκρότηση «ευρωπαϊκού μετώπου»:

«Υπό όρους μπορεί η Ν.Δ. Το επέτυχε στο παρελθόν, μπορεί και τώρα. (…)

Η Ν.Δ. κινείται ακόμα στο πλαίσιο της πρότασής της στις τελευταίες εκλογές. Δεν έχει κάνει αυτοκριτική και δεν έχει επαναδιατυπώσει την πρότασή της. Λογικά, αυτό περιορίζει την εκλογική απήχησή της και θα την περιορίζει. (…)

Η κατάσταση αυτή μπορεί να αλλάξει με τη διαδικασία που ορίζεται σε κάθε κόμμα από το καταστατικό του, δηλαδή τις συνεδριακές διαδικασίες».

Μήπως δεν δρομολογούνται εσωκομματικές εξελίξεις λόγω ενδεχόμενων πρόωρων εκλογών:

«Δεν εκπροσωπώ την ηγετική ομάδα της Ν.Δ. σήμερα. (…)

Όποιος κομματικός οργανισμός δεν προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να εκλείψει. Είναι κάτι το οποίο θα το δούμε. Η Ν.Δ. είναι μεγάλο κόμμα με αντανακλαστικά επιβίωσης. Θα καταφέρει να έχει σωστά συμπεράσματα από την υπάρχουσα κατάσταση για να βγει μπροστά.

Ούτως ή άλλως το να βγούμε μπροστά, δεν έχει τόση σημασία για τη Ν.Δ. Έχει σημασία για την Πατρίδα. Αυτή τη στιγμή οφείλει και πρέπει να ακουστεί εναλλακτική φωνή.

Η Κυβέρνηση μάς πάει στα βράχια και η ελληνική κοινωνία έχει την αίσθηση πως δεν υπάρχει αντίλογος! Αυτό είναι τεράστια ζημιά για τον τόπο. Υπάρχει η άλλη πρόταση και η άλλη δυνατότητα. Να τη διαμορφώσουμε ώστε η ελληνική κοινωνία να μας ακούσει όχι σαν απολογητές του χθες, αλλά σαν προάγγελους του αύριο. Για την ώρα φαίνεται πως απολογούμαστε για το χθες και το προχθές».

Μετάβαση στο περιεχόμενο