Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό «ALPHA» και τους δημοσιογράφους Τ. Χατζή, Λ. Μπόλα, και Δ. Βερύκιο

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Θα πω την καλημέρα μου στον κ. Δένδια, τον Υπουργό Εξωτερικών. Καλή σας ημέρα κ. Υπουργέ.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Καλημέρα κ. Χατζή, καλημέρα κ. Βερύκιε. Καλημέρα σε όλους και στους τηλεθεατές σας.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Ένα λεπτό κ. Υπουργέ, να σας παρακαλέσω θερμά να μας κάνει μια μικρή, σύντομη, αναδρομή ο Δήμος στο θέμα αυτό του Έβρου, γιατί παρακολουθεί το ρεπορτάζ από την 10ετία του ’80 και επειδή είναι συντάκτης αυτού του συγκεκριμένου ρεπορτάζ και το ξέρει. Θα ήθελα να κάνουμε μια πολύ σύντομη αναδρομή για να έρθουμε στα ερωτήματα που αφορούν εσάς και τις δηλώσεις σας τις πρόσφατες.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Κάθε χρόνο έχουμε μεθοριακά περιστατικά. Ορισμένα εκ των οποίων κάποιες χρονιές εξελίσσονται και σε μεθοριακά επεισόδια χαμηλής κλίμακας. Δηλαδή, επεισόδια τα οποία λύνονται μέσα στη μέρα και λύνονται σε τοπικό επίπεδο. Το θέμα του Έβρου είναι ένα θέμα το οποίο απασχολεί 10ετίες τη χώρα. Δεν είναι καινούριο. Οι πληροφορίες που έχω εγώ ….

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Επειδή είπες δεκαετίες, να επισημάνουμε, να υπενθυμίσουμε μάλλον ότι το 1950 ο τότε κυβερνήτης της χώρας, Κωνσταντίνος Καραμανλής, με τον κυβερνήτη της Τουρκίας Menderes, ο οποίος αργότερα απαγχονίστηκε, είχαν συμφωνήσει και αλλάξανε την κοίτη του ποταμού για αρδευτικούς λόγους.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Το ζητούμενο ποιο είναι;

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Θέλω να πω είναι παλιά ιστορία. Δεν είναι …..

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Το ζητούμενο είναι ότι, όταν πέφτει η στάθμη του νερού, που πάντα, κάθε χρόνο γίνεται, εμφανίζεται ένα στρατιωτικό κλιμάκιο της άλλης πλευράς στην περιοχή. Τις περισσότερες φορές φεύγει χωρίς να δημιουργείται κανένα θέμα. Υπάρχουν όμως και ορισμένες φορές, ορισμένες χρονιές, που γίνονται μικρά “τζαρτζαρίσματα”, ας τα χαρακτηρίσω έτσι.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Λόγω συγκυρίας περισσότερο;

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Σήμερα όμως, στις μέρες μας, φέτος, υπάρχει ένας ειδικός επιπρόσθετος λόγος.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Σοβαρός.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Σοβαρός. Σοβαρότατος. Εγώ μέσα μου χαίρομαι ως Έλληνας που αυτό το οποίο δεν έχουμε καταφέρει τα τελευταία 50 χρόνια, το καταφέρνουμε στις μέρες μας. Δηλαδή τι; Μετά την αποτυχία και το φιάσκο της άλλης πλευράς στον Έβρο την Καθαρά Δευτέρα να μπάσουν δεκάδες μετανάστες στη χώρα μας, τι καταφέραμε; Καταφέραμε και να διεθνοποιήσουμε το θέμα, και την Ευρώπη να τη φέρουμε εδώ, και τα σύνορα τα εθνικά μας στον Έβρο ….

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Και γίνονται τα έργα τα οποία έχεις πει.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Γίνονται. Γίνονται οχυρωματικά έργα. Δεν είναι απλά αυτά τα έργα. Αυτά τα έργα πρέπει να ολοκληρωθούν. Έργα που έχουν σχεδιαστεί δεκαετίες πριν, αλλά δεν είχαμε βρει την κατάλληλη ευκαιρία να τα κάνουμε. Τώρα βρήκαμε την ευκαιρία. Κοιτάξτε εδώ. Τα πλάνα που βλέπουμε, αυτά τα μπλόκια κατασκευάζονται στο Μηχανικό στην Ξάνθη. Μεταφέρονται νύχτα. Αυτά τα μπλόκια, αυτά τα οχυρωματικά έργα που έχουν στηθεί μέσα στη νύχτα ξυπνάνε οι απέναντι το πρωί και τα βλέπουν έτοιμα. Βλέπουν άλλο Έβρο. Αυτό είναι το ζητούμενο.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Είπες το πρωί στο ραδιόφωνο και να κλείσουμε με αυτό το ρεπορτάζ και να συνεχίσουμε με ερωτήσεις στον Υπουργό όλοι μας, είπες ότι την δεκαετία του ΄80, εκεί προς το τέλος της δεκαετίας του ’80 ο Πτέραρχος και αρχηγός του στρατού τότε …..

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Ο Νίκος ο Κουρής ο αείμνηστος. Μας είχε καλέσει, μας είχε ενημερώσει. Εμείς ποτέ δεν δώσαμε ….

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Για το θέμα το συγκεκριμένο.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Το συγκεκριμένο. Για το συγκεκριμένο θέμα του Έβρου. Αυτό είναι βασική αρχή.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Να δούμε όμως γιατί δημιουργήθηκε ….

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Το γιατί; «Τί κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια»;

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Κύριε Δένδια, κύριε Υπουργέ, η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε να δώσετε κάποιες απαντήσεις. Και μεταξύ των ερωτήσεων που έθεσε ευθέως η αξιωματική αντιπολίτευση σε ανακοίνωσή της, είναι, αν αποχώρησαν από το συγκεκριμένο σημείο ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις και αμέσως μετά στο συγκεκριμένο σημείο πήγανε δυνάμεις της τουρκικής στρατοφυλακής.

N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Χαίρομαι που μου δίνεται η ευκαιρία, γιατί πρέπει μερικά πράγματα να ξεκαθαρίσουν. Κατ’ αρχάς, τα πράγματα, όσον αφορά το Υπουργείο Εξωτερικών είναι απλά. Υπήρξε τουρκική νότα η οποία ζήτησε από την Ελλάδα να επιδώσουμε τις συντεταγμένες κατασκευής του φράχτη και να μην κάνουμε καμία ενέργεια πριν συνεννοηθούμε με την τουρκική πλευρά. Η νότα αυτή απορρίφθηκε. Τους είπαμε ότι ο φράχτης φτιάχνεται επί του ελληνικού εδάφους και ότι δεν έχουμε καμία πρόθεση να τους δώσουμε καμία συντεταγμένη.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Κανένα λογαριασμό.

N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ακριβώς. Δεν έχουμε λόγο να τους δώσουμε λογαριασμό για το τι κάνουμε στο σπίτι μας. Από εκεί και πέρα, επειδή παρατηρήθηκε κινητικότητα, επιδώσαμε και δεύτερη νότα στους Τούρκους για να σταματήσουν την οποιαδήποτε κινητικότητα στην περιοχή, λέγοντας ότι η κατασκευή γίνεται επί ελληνικού εδάφους. Αυτό έχει να κάνει με τη σχέση μας με την Τουρκία. Και πράγματι, όπως καλά λέχθηκε προηγουμένως και από τον κ. Βερύκιο, οι ιστορίες στην περιοχή αυτή ανατρέχουν σε 10ετίες πίσω. Και σωστά θυμηθήκατε και εσείς τον μακαρίτη Κωνσταντίνο Καραμανλή. Δεν θέλω να επεκταθώ. Υπήρχε προσπάθεια τότε μόνιμης επίλυσης την δεκαετία του ΄50, σταμάτησε το ’63, αλλιώς δεν θα είχαμε αυτά τα τωρινά. Εν πάση περιπτώσει δεν έγινε. Έρχομαι τώρα στο πώς δημιουργήθηκε το πρόβλημα. Δημιουργείται από κάτι απλό. Εγκλωβίζεται ….

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Μισό λεπτό. Το ερώτημα που ετέθη ….

N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μου επιτρέπετε; Θα σας απαντήσω σε αυτό που είπατε. Θα σας το απαντήσω ευθέως.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Ρωτάει η αξιωματική αντιπολίτευση και σου λέει φύγανε οι δικοί μας και πήγανε οι Τούρκοι;

N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Και είναι πολύ σοβαρό. Είναι πολύ σοβαρό, και έχετε δίκιο.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Βεβαίως και είναι σοβαρό.

N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ακριβώς εκεί έρχομαι τώρα. Εγκλωβίζεται το πολιτικό σύστημα της χώρας και τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην ακροδεξιά ρητορική Βελόπουλου. Αν θέλετε, εγκλωβίζεται το πολιτικό σύστημα της χώρας στη μάχη της Χρυσής Αυγής. Και ξεκινάνε τα fake news. Ποια είναι τα fake news; Πρώτον, ότι κατελήφθη ελληνικό έδαφος. 16 στρέμματα μάλιστα. Και δίνανε και χάρτες του ελληνικού εδάφους που έχει καταληφθεί δήθεν από τους Τούρκους και τα λένε σοβαροί άνθρωποι αυτά… Οι φερόμενοι ως σοβαροί άνθρωποι, αυτά. Εμφανίζεται η αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει αυτό που είπατε πριν. Να ρωτάει την κυβέρνηση εάν και κατά πόσον ο ελληνικός στρατός αποχώρησε ενόψει της τουρκικής στρατοχωροφυλακής.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Καλά κάνει και ρωτάει, γιατί από τη στιγμή που δημιουργείται ένα θέμα, όχι μόνο η αξιωματική αντιπολίτευση, και μερίδα του Τύπου έχει θέσει το θέμα.

N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κύριε Χατζή, συγχωρήστε με, εγώ δεν θεωρώ ότι κάνει καλά και ρωτάει. Η ερώτηση, η ίδια η διατύπωση της ερώτησης είναι προσβλητική.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Άλλο αυτό.

N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Και το μόνο που σώζει την αξιωματική αντιπολίτευση είναι το ερωτηματικό στο τέλος. Και μόνο η, έστω και εμμέσως, διατύπωση του ισχυρισμού ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας θα εγκατέλειπαν το ελληνικό έδαφος ενόψει της τουρκικής στρατοχωροφυλακής δεν είναι υβριστικός; Εμφανίζονται και λένε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας παραιτήθηκε από ελληνικά μέτρα εδάφους, παραποιώντας τη δήλωσή μου που αφορά την αλλαγή της κοίτης του Έβρου. Πού είναι το όριο;

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Με συγχωρείτε κ. Υπουργέ, στη δήλωσή σας υπάρχει ένα ζήτημα αμφισβήτησης του ακριβούς ορίου εξαιτίας των αλλαγών της κοίτης του ποταμού για λίγες δεκάδες μέτρα. Αυτή η δήλωση είναι που πυροδότησε όλες αυτές τις ….

N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Τη δήλωση αυτή την ξέρω. Εγώ την είπα. Δεν είναι δήλωση κατ’ αρχάς, τοποθέτηση ….

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Τι είναι; Δήλωση είναι.

N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η δήλωση αυτή αφορά την κοίτη του ποταμού. Και ο ίδιος ο δημοσιογράφος, ο οποίος μου υπέβαλε την ερώτηση, και ο ίδιος έτσι το κατάλαβε και το έχει διευκρινίσει με ανάρτησή του. Την καταλαβαίνει ως παραίτηση από τα εθνικά δικαιώματα όποιος θέλει να την καταλάβει και να την ερμηνεύσει έτσι, διότι το κείμενο είναι τελείως αντίθετο.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Υπουργέ, κάνουμε την τρίχα τριχιά και βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας.

N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ακριβώς έτσι είναι αυτό. Προσπαθούν τουλάχιστον.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Αυτή τη στιγμή είναι σε πλήρη εξέλιξη μια διαδικασία στον Έβρο από την πλευρά μας. Αυτή πρέπει να ολοκληρωθεί το γρηγορότερο. Πενήντα χρόνια περιμέναμε.

N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Και θα ολοκληρωθεί.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Χαίρομαι που το ακούω.

N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Και παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας. Και λυπάμαι να πω, παρά τη βοήθεια που -χωρίς να το θέλουν, αλλά για να σκοράρουν μικροκομματικούς πόντους- τους παρέχουν κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης υιοθετώντας το ακροδεξιό σκεπτικό Βελόπουλου. Η κυβέρνηση θα κάνει το καθήκον της.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Δεν είναι βαριά η καταγγελία αυτή, κ. Υπουργέ, που κατηγορείτε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι εξομοιώνονται με την ακροδεξιά;

N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν τους εξομοίωσα με την ακροδεξιά. Είπα και επαναλαμβάνω ότι υιοθέτησαν το ακροδεξιό σκεπτικό Βελόπουλου. Βρείτε ποιος έκανε πρώτος δήλωση; Μάλιστα, λάβετε υπόψη σας, δε, ότι αυτές οι δηλώσεις έγιναν άνω των 48 ωρών μετά από την δική μου τοποθέτηση στην ΕΡΑ. Μιλάμε για Τετάρτη πρωί σε σχέση με Παρασκευή βράδυ. Αν αυτό δεν είναι πλήρης απόδειξη κατασκευής, τι είναι;

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Και μετά από ένα δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Ένα λεπτό, κ. Υπουργέ. Θα τα πούμε όλα. …..

N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Υιοθέτηση, άκριτα, δημοσιεύματος περί κατάληψης εθνικού εδάφους; Τι είναι;

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Θα τα πούμε όλα. Γι’ αυτό σας φωνάξαμε, γιατί δεν είναι μόνο αυτά. Ένα λεπτό. Άρα, έρχεστε εδώ να μας πείτε ότι, η δήλωση αυτή που κάνατε, υπάρχει ένα ζήτημα αμφισβήτησης του ακριβούς ορίου εξαιτίας των αλλαγών της κοίτης του ποταμού.

N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι. Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αμφισβήτησης του ακριβούς ορίου.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Έτσι είπατε,

N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η κοίτη του ποταμού αλλάζει, όχι το όριο της Ελλάδος, κ. Χατζή. Το όριο της Ελλάδος στην περιοχή διευκρινίζεται από τη Λωζάννη το ’23 και από το Πρωτόκολλο του ’26. Αυτά που αλλάζουν είναι τα σημεία από τα οποία γίνονται οι μετρήσεις, λόγω αλλαγής της κοίτης του Έβρου. Τα σύνορα είναι δεδομένα. Οτιδήποτε άλλο αποτελεί εξυπηρέτηση τουρκικών απόψεων.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Σύμφωνοι. Εκεί όταν ήταν οι Έλληνες που πήγανε να μετρήσουνε. Πήγανε να μετρήσουνε την περιοχή ….

N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Συγχωρέστε με. Μην με βάζετε εμένα να σας περιγράφω.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Όχι να μου περιγράφετε. Να μου απαντήσετε θέλω.

N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Υπάρχουν σαφείς ανακοινώσεις του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που ξεκαθαρίζουν απολύτως τα περί εθνικού εδάφους.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Όταν φύγαμε εμείς, πήγανε Τούρκοι εκεί; Σας ρωτάω ευθέως.

N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κύριε Χατζή ξαναλέω. Το είπα απολύτως ευθέως από την αρχή.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Ότι;

N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ποια είναι η σειρά των διαβημάτων και πώς απαντήθηκαν. Εγώ δεν είμαι παρατηρητής της συνοριακής γραμμής. Είμαι Υπουργός Εξωτερικών, προασπίζω τα δικαιώματα της χώρας στο επίπεδο της δραστηριότητάς μου. Το υπουργείο το έκανε άψογα και με τον τρόπο που έπρεπε και τις δυο φορές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, κ. Υπουργέ, πιστεύετε ότι η Τουρκία, από την πλευρά της Τουρκίας, αυτή την ώρα επιχειρείται μια ‘ρεβάνς’; Δηλαδή, να κερδίσει αυτό που έχασε τον περασμένο Φεβρουάριο όταν σύσσωμη η ελληνική πολιτεία πάνω στα σύνορα τα προάσπισε;

Λ. ΜΠΟΛΑ: Ή ακόμα χειρότερα, να γκριζάρει μια περιοχή σε έδαφος πια;

N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Το τί επιδιώκει η Τουρκία, αφορά την Τουρκία. Εγώ αυτό που έχω να σας πω είναι ότι η κατάσταση στον Έβρο ορίζεται από Σύμφωνα μη αμφισβητούμενα: Τη Συνθήκη της Λωζάννης του ’23 και το Πρωτόκολλο του ’26. Και επί τη ευκαιρία, επειδή τοποθετήθηκαν και οι δύο Τούρκοι Υπουργοί, και ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών το Σαββατοκύριακο, θέλω να είμαι σαφής και προς αυτούς. Στον Έβρο, αυτά τα δυο συμβατικά κείμενα, καθορίζουν απολύτως τη συνοριογραμμή. Όσον αφορά, τώρα, την Ανατολική Μεσόγειο, στην οποία επεκτάθηκαν οι Τούρκοι επίσημοι, θέλω κι εκεί να τους πω το εξής: Η Ελλάδα τείνει χείρα συνεργασίας σε όλους. Και η συνεργασία με την Ελλάδα, και η τριμερής, η συνεργασία 3+1, ακόμα και η πενταμερής με τα Εμιράτα και την Αίγυπτο, είναι ανοιχτή προς την Τουρκία, αν η Τουρκία ενστερνιστεί τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Όμως, εάν η Τουρκία πιστεύει ότι μπορεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε νησί, σε Ανατολική Μεσόγειο που της ανήκει και σε Κεντρική Μεσόγειο που της ανήκει, είναι απολύτως γελασμένη. Για να είμαστε απολύτως σαφείς και σε αυτό.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Εντάξει. Τρία θέματα όμως υπάρχουν εδώ. Τρία θέματα εγώ βλέπω. Το ένα θέμα είναι η δήλωσή σας που άναψε φωτιές, που την κάνατε..

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Τα περί «δεκάδων μέτρων» λες..

N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι, κ. Χατζή. Η δήλωσή μου δεν άναψε καμία φωτιά, αλλιώς θα είχε ανάψει την Τετάρτη.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Ε, πώς; Από εκεί ξεκίνησε.

N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν ξεκίνησε από εκεί. Ξεκίνησε από τη χρήση του δημοσιεύματος της “Sun” περί κατάληψης ελληνικού εδάφους, γι’ αυτό και αυτό έγινε την Παρασκευή. Η δήλωσή μου -η φερόμενη ως δήλωση, είναι συνέντευξη- είναι της Τετάρτης το πρωί. Επί του περιεχομένου της, τοποθετήθηκε σαφώς και ο δημοσιογράφος που μου υπέβαλλε την ερώτηση. Από κει και πέρα, ξεκίνησαν οι βελοπούλειες ρητορικές και ο εντοπισμός των κομμάτων στην βελοπούλεια ρητορική. Δε μπορεί η εξωτερική πολιτική της χώρας να ασκείται σε αυτό το επίπεδο. Δεν προτίθεμαι να το συνεχίσω σε αυτό το επίπεδο.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Αν φτάσαμε στο σημείο η “Sun” να μας αποπροσανατολίζει και μόνοι μας να βγάζουμε τα μάτια μας, να το κλείσουμε το μαγαζί.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Το δεύτερο θέμα είναι η ουσία, στην οποία δώσατε την απάντησή σας ότι, από τις συνθήκες καθορίζεται. Δεν υπάρχει καμία συζήτηση.

N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αυτή η απάντηση, κ. Χατζή, δεν είναι δική μου. Είναι διαχρονικά όλων των ελληνικών κυβερνήσεων. Ουδεμία ελληνική κυβέρνηση έχει πάρει άλλη θέση και ουδεμία ελληνική κυβέρνηση θα πάρει άλλη θέση.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Μου κάνει εντύπωση όμως, εσάς, ποιο γεγονός ήταν αυτό που σας ανάγκασε να κάνετε διάβημα στην τουρκική πλευρά κ. Υπουργέ;

N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μας έκανε διάβημα η Τουρκία ζητώντας να της κοινοποιήσουμε τις συντεταγμένες κατασκευής του φράχτη.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Και εσείς απαντήσατε σε αυτό;

N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Προφανώς. Απαντήσαμε ότι ο φράχτης είναι επί ελληνικού εδάφους και δεν τους δίνουμε συντεταγμένες και δεν τους δίνουμε και λόγο για τις εργασίες.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Θέλουν να σταματήσουν τα έργα, αυτό είναι το θέμα.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Υπήρχε κάποιο άλλο διάβημα από τη δική μας πλευρά προς τους Τούρκους, κ. Υπουργέ;

N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Υπήρξε δεύτερο διάβημα, όταν υπήρξε τουρκική κινητικότητα στην περιοχή. Μας αναφέρθηκε τουρκική κινητικότητα, οι Τούρκοι προφανώς πήγαν να κάνουν μετρήσεις και, επ’ αυτού, επεδόθη δεύτερο διάβημα στην Τουρκία. Και καλώς επεδόθη δεύτερο διάβημα στην Τουρκία. Εάν δεν είχε επιδοθεί, θα ήμαστε επιλήσμονες της προστασίας του εθνικού συμφέροντος.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Σ’ αυτό, απάντησαν οι Τούρκοι;

N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Σε αυτό, οι Τούρκοι, μέχρι στιγμής, δεν έχουν απαντήσει.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Παραμένουν αυτοί που θέλουν να μετρήσουν στην περιοχή;

N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν προκύπτει κινητικότητα πλέον. Όμως, ξαναλέω, επί του εδάφους, δεν είναι δική μου αρμοδιότητα να σας απαντώ.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Είναι του Υπουργείου Άμυνας.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Ο Cavusoglu, πάντως, λέει ότι, μόλις περάσει και η πανδημία του κορωνοϊού, θα επιστρέψουν στα σύνορα. Έτσι είπε χτες. «‘Eχουν γνώση οι φύλακες». Εγώ, κ. Υπουργέ, θέλω να μας ενημερώσετε λίγο τί γίνεται με τη Λιβύη και κατά πόσο τα δημοσιεύματα που λαμβάνουν χώρα και στον ελληνικό Τύπο, έχουν ακρίβεια.

N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κύριε Βερύκιε, έχει συμβεί το εξής, κι εδώ πρέπει να είμαι πολύ προσεκτικός στο τί λέω. Υπάρχει αντεπίθεση των δυνάμεων του GNA, των δυνάμεων Sarraj με τουρκική βοήθεια στη Δυτική Λιβύη. Σε περιοχές κοντά στην Τρίπολη. Επανάκτηση ενός σημαντικού αεροδρομίου και υποχώρηση στην περιοχή γύρω από την Τρίπολη των δυνάμεων Haftar, οι οποίες συνεχίζουν και ελέγχουν απολύτως την Ανατολική Λιβύη, δηλαδή τις ακτές που βρίσκονται έναντι της Ελλάδος. Υπάρχει πληροφόρηση ότι, στην Ανατολική Λιβύη, έχουν προσγειωθεί ρωσικά αεροσκάφη. Επί των θεμάτων αυτών είχα τηλεδιάσκεψη με τον Αμερικανό Πρεσβευτή στη Λιβύη, τον κ. Norland, παρουσία και του κ. Pyatt προχθές. Είχα, επίσης, τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο της Βουλής της Λιβύης, τον Aguila Saleh, το βράδυ της ίδιας ημέρας. Μας ζητήθηκαν από διάφορες πλευρές συγκεκριμένα πράγματα. Επίσης, η Μάλτα ήρε τις ενστάσεις που είχε ως προς τη δομή διοίκησης της Επιχείρησης «Ειρήνη», η οποία περιμένουμε να ξεκινήσει. Αυτή είναι η κατάσταση τώρα, είναι μια κατάσταση εξαιρετικά ευμετάβλητη. Η Ελλάδα, και στη Λιβύη, μένει προσηλωμένη στην υπεράσπιση του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και των δικών της συμφερόντων στις θαλάσσιες περιοχές που συμπίπτουν απολύτως με το Διεθνές Δίκαιο.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Είστε αισιόδοξος ότι οι προσπάθειες και η κινητικότητα που ανέπτυξε η Αθήνα μετά το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης, θ’ αποδώσουν και θα φέρουν θετικά αποτελέσματα, προς όφελος του εθνικού μας συμφέροντος;

N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κατ’ αρχάς, έχουμε γίνει συζητητές σ’ ένα παιχνίδι που ήμασταν τελείως απόντες. Το γεγονός ότι ζητούν οι Αμερικανοί να μιλήσουν με τον Έλληνα Υπουργό και ότι ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Λιβύης μιλά με τον Έλληνα Υπουργό -πράγμα το οποίο προηγουμένως δε συνέβαινε καθόλου, δεν υπήρχαμε σ’ αυτό…. Το ίδιο, παρεμπιπτόντως, συμβαίνει και στη Συρία. Και στη Συρία ξεκινάμε διαδικασία ανοίγματος της Πρεσβείας και στείλαμε Ειδικό Απεσταλμένο. Και μιλάμε, και γι’ αυτό, και με τους Γάλλους και με τους Αμερικανούς. Υποχρέωση της Ελλάδας είναι να είναι παρούσα. Ο Ταλλεϋράνδος έλεγε: «άδικο έχει ο απών». Η Ελλάδα, λοιπόν, πρέπει να επανέλθει στη λεκάνη της Μεσογείου, όπως και πρέπει να επανέλθει στα Βαλκάνια. Η δε πενταμερής με την Αίγυπτο και τα Εμιράτα, είναι μια τεράστια εθνική επιτυχία, διότι διευρύνει τον κύκλο των συνομιλητών μας και τον κύκλο των κρατών που βλέπουν με ίδιο τρόπο την τουρκική παραβατικότητα.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Θέλω να ρωτήσω το εξής: Εάν από τις πληροφορίες σας, ή, αν θέλετε, από τις αναλύσεις που κάνετε στο Υπουργείο Εξωτερικών και στην κυβέρνηση γενικότερα, έχετε την αίσθηση ότι οι Τούρκοι είναι έτοιμοι να προκαλέσουν θερμό επεισόδιο στην περιοχή.

N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Υπάρχει μια κλιμάκωση. Και η κλιμάκωση αυτή, αν καταστεί ανεξέλεγκτη, μπορεί να οδηγήσει οπουδήποτε. Δική μας υποχρέωση, είναι να μην επιτρέψουμε στην Τουρκία να διεξάγει το παιχνίδι της με τον τρόπο που αυτή θέλει. Εμείς τείνουμε πάντα προς την Τουρκία χείρα φιλίας και συνεργασίας. Αλλά πού; Μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών. Και είναι προς όφελος της Τουρκίας, όπως είναι και προς όφελος της Ελλάδας, η Τουρκία να σφίξει αυτό το χέρι φιλίας.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Θα σας πει όμως κάποιος τώρα: «Κύριε Υπουργέ, καλά κάνετε, σωστό είναι αυτό που λέτε, αλλά συνεχώς παρενοχλούν, κάνουν αυτό στον Έβρο, κάνουν το άλλο στα νησιά, κάνουν υπερπτήσεις, κάνουν αυτά, συνέχεια χέρι φιλίας εμείς;». Κάπου δεν είναι σα να μας κοροϊδεύουν κιόλας; Γιατί έτσι είναι.

N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Όταν χρειάστηκε να είναι κάθετη και απόλυτη, όπως στον Έβρο κατά την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, υπήρξε κάθετη και απόλυτη. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θα επιτρέψουμε στην Τουρκία να μας οδηγήσει στον τρόπο της αντίδρασης που βολεύει τους δικούς της σχεδιασμούς.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Το ζήτημα είναι να μη ρίχνουμε εμείς νερό στο μύλο της Τουρκίας.

N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ως προς το εσωτερικό κ. Βερύκιε, είπα ό,τι είχα να πω. Ήταν σκληρό αυτό που είπα, αλλά η επανάληψη fake news από την αντιπολίτευση αυτή τη στιγμή …

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Δεν είναι μόνο από την αντιπολίτευση κ. Υπουργέ, με συγχωρείτε, κι από το κόμμα το δικό σας μουρμουρητά ακούμε, για να είμαι ακριβοδίκαιος..

N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ είμαι βαρήκοος στα μουρμουρητά, βλέπω μόνο τις ανακοινώσεις.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Πάντως, χαλάρωση στα σύνορά μας δεν υφίσταται, ούτε στα θαλάσσια ούτε τίποτε. Σας ευχαριστούμε θερμά που είχατε την καλοσύνη να κάνουμε αυτή τη συζήτηση και ελπίζω να μη χρειαστεί να κάνουμε πάλι αυτό το θέμα, γιατί, ξέρετε, όπως θα παρακολουθήσατε και ο ίδιος φαντάζομαι, και οι συνεργάτες σας, στα social media υπήρξε μια έντονη κινητικότητα και μια έντονη κριτική στο Υπουργείο Εξωτερικών και σ’ εσάς και στην κυβέρνηση για το θέμα αυτό.

N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αλλά επί των fake news, όχι επί της πραγματικότητας κ. Χατζή. Βεβαίως, αν είχαμε επιτρέψει να κατακτηθεί ελληνικό έδαφος, βεβαίως, ορθά θα μας ησκείτο η οποιαδήποτε κριτική.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Και δεν είναι μόνο αυτοί, είναι και επώνυμοι, είναι εφημερίδες, είναι Μέσα Ενημέρωσης, τα οποία..

N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Έχουμε πλήρη εικόνα. Εκτέθηκαν πάρα πολλοί, υιοθετώντας τα fake news.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Προς θεού, να μη διακοπούν τα έργα.

N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν πρόκειται.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Σας ευχαριστούμε κ. Υπουργέ

Μετάβαση στο περιεχόμενο