Συνέντευξη στον “Βήμα FM 99,5” και στους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο

Ο Βουλευτής Β’ Αθηνών της Ν.Δ. κ. Νίκος Δένδιας παραχώρησε συνέντευξη στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή «Ταπί και ψύχραιμοι» που παρουσιάζουν στον “Βήμα FM 99,5” οι δημοσιογράφοι κ.κ. Βασίλης Χιώτης και Νότης Παπαδόπουλος.

 

Ακολουθούν τα βασικά σημεία από τις τοποθετήσεις του κ. Δένδια:

Αν βλέπει συμφωνία ή έξοδο από το σημερινό τούνελ που βρίσκεται η χώρα:

«Μάγος δεν είμαι, ούτε μάντης. Η καθυστέρηση πλέον είναι τόσο εγκληματική ώστε δεν τολμώ να πιστέψω ότι θα διαρκέσει πολύ. Kαι δεν μιλώ περί πιθανότητας για συμφωνία. Δεν διανοούμαι καν την καθυστέρηση από εδώ και πέρα…

Με αυτή τη συμπεριφορά, νομίζω πως ο ΣΥΡΙΖΑ εγκληματεί εις βάρος της Οικονομίας του τόπου».

Γιατί επικρατεί αυτή η αβεβαιότητα και η ρευστότητα:

«Υπάρχει θέμα ιδεοληψιών. Στελέχη του κόμματος και της κυβέρνησης διακρίνονται από ιδεοληψίες, ενώ από την άλλη πλευρά, οι πιο ρεαλιστές χρειάζεται να βρουν τρόπους ώστε να αντιμετωπίσουν το πολιτικό κόστος που στη στενή κομματική βάση τους -στο στενό κομματικό πυρήνα τους κι όχι στην ελληνική κοινωνία – θα προκαλέσει η επίτευξη μιας συμφωνίας, η οποία είναι προφανές πως θα έχει κάποια μέτρα, αντίθετα με όσα υποσχόταν προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ».

Αν θα είναι πολιτικά διαχειρίσιμη μια συμφωνία με δέσμη μέτρων:

«Τώρα έρχεται η στιγμή της αλήθειας, είναι προφανές. Άλλα έλεγαν, άλλα πρέπει να κάνουν.

Δεν μπορώ να προβλέψω το αποτέλεσμα. Αυτό που λέω όμως είναι απολύτως σημαντικό για τη χώρα. Με ενδιαφέρει η χώρα και η κοινωνία για να σας είμαι ειλικρινής, δεν με ενδιαφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πρέπει να υπάρξει συμφωνία ώστε η Ελληνική Οικονομία να κινηθεί επιτέλους και να διακοπεί η απώλεια θέσεων εργασίας! Αυτή τη στιγμή η οικονομία καταρρέει».

Ποια στάση θα λάβει η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση, την ώρα που κόμματα όπως το «Ποτάμι» έχουν ξεκαθαρίσει τη θέση τους:

«Είναι εθνική υποχρέωση να έχει η χώρα συμφωνία και η Ν.Δ. στην ιστορία της από το 1974 έως σήμερα δεν έχει υποληφθεί εθνικής υποχρέωσής της. Δεν θα αφήσουμε εμείς τη χώρα να πάει στα βράχια. Αυτό είναι απολύτως βέβαιο.

Όσον αφορά στη συμφωνία αυτή, θα είναι πιθανότατα μια χειρότερη συμφωνία, διότι έχουν χειροτερέψει όλα τα οικονομικά μεγέθη λόγω της τεράστιας απραξίας από την κυβέρνηση Τσίπρα, στο διάστημα αυτό.

Ας μην ξεχνούμε την ευθύνη που βαρύνει τον Πρωθυπουργό, αντί να τα βάζουμε με τον κ. Βαρουφάκη, την κ. Κωνσταντοπούλου και τον οποιονδήποτε άλλο δεξιά κι αριστερά. Δεν μπορούμε ωστόσο να παραβλέπουμε ότι ο Πρωθυπουργός τοποθέτησε όλους αυτούς τους ανθρώπους σε θέσεις. Δεν πιστεύω να πήγε ο κ. Βαρουφάκης και να κατέλαβε τη θέση του Υπουργού Οικονομικών μόνος του.

Εν πάση περιπτώσει, η χώρα δεν μπορεί να πέσει στα βράχια. Απέναντι σ’ αυτόν τον εθνικό στόχο δεν έχουν σημασία άνθρωποι, κόμματα, παρατάξεις, βουλευτικές έδρες κλπ.

Όσον αφορά στη Ν.Δ., αν μπορεί να προτείνει μια άλλη λύση, μια εναλλακτική χρηματοδότησης της χώρας, τότε καλώς. Εάν δεν μπορεί να προτείνει μια εναλλακτική, τότε τουλάχιστον επί της αρχής, η Ν.Δ. δεν μπορεί να καταψηφίσει.

Από κει και πέρα επί του άρθρου ή επί των άρθρων, η Ν.Δ. έχει απόλυτη ελευθερία και υποχρέωση απέναντι στην ελληνική κοινωνία και στους ψηφοφόρους της, να κάνει τις παρατηρήσεις της, να έχει τις επιφυλάξεις της και να μην ψηφίσει συγκεκριμένα κομμάτια ή το άρθρο, αν έρθει ως ένα άρθρο προς ψήφιση. Ωστόσο την επί της αρχής επίτευξη συμφωνίας με την Ευρώπη πώς θα την καταψηφίσει το κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκό κόμμα; Πρέπει να είναι τότε μια ακραία συμφωνία.

Επαναλαμβάνω πάντως ότι όποιος πει ‘όχι’ σ’ αυτή τη χρηματοδότηση θα πρέπει να είναι έτοιμος να προτείνει μια άλλη».

Αν ωστόσο ψηφίσει η Ν.Δ. και δεν ψηφιστεί από εκφραστές συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ:

«Αν δεν γίνει η ψήφιση της συμφωνίας κατά πλειοψηφία από την κυβέρνηση, σημαίνει εμμέσως πλην σαφώς ότι έχει απολέσει τη δεδηλωμένη. Δεν εύχομαι κάτι τέτοιο, δεν νομίζω ότι ο τόπος χρειάζεται εκλογές, δεν έχω ακούσει κανέναν να εύχεται κάτι τέτοιο.

Η αλήθεια είναι πως αν από την κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μόνο 145 ψηφίσουν τη συμφωνία, τότε φοβούμαι πως η Κυβέρνηση θα έχει ένα μεγάλο θέμα ύπαρξης και πρέπει να το λύσει. (…)

Ακόμα κι αν ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, θα πρέπει να υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία που θα ψηφίσει και όλους τους νόμους που θα έρθουν κατ’ ακολουθίαν της συμφωνίας.

Αν υπάρξει κάτι άλλο, ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο μιας άλλου τύπου κυβέρνησης με τη συμμετοχή κομμάτων που στηρίζουν την πολιτική και όχι μόνο των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Πρέπει δε να αποκόψει το κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ που δεν στηρίζει την πολιτική».

Πώς πρέπει να αντιδράσει συνολικά υπ’ αυτές τις συνθήκες η Ν.Δ.:

«Η Ν.Δ. οφείλει να συγκαλέσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα της και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να αποφασίσουν πού στέκεται το κόμμα σ’ αυτό το μείζον εθνικό ζήτημα. Με βάση την απόφαση αυτής της εσωτερικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, καθένας τότε θα σταθμίσει τη στάση του.

Δεν είναι ένα περιφερειακό νομοθέτημα, αλλά ζήτημα ύπαρξης. Επί τέσσερις μήνες λέμε στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Πρωθυπουργό ότι καταστρέφουν τη χώρα διαλύοντας ό,τι φτιάχτηκε. (…) Εμείς που τα λέμε αυτά, θα πούμε μετά ‘όχι δεν ψηφίζουμε’; (…)

Οφείλουμε να ψηφίσουμε συμφωνία επί της αρχής. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ψηφίσουμε κάθε νομοθέτημα αυτής της κυβέρνησης».

Σχολιάζοντας την αναφορά για «δεκανίκια του ΣΥΡΙΖΑ»:

«Ξέρετε τι είναι δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή; Ό,τι κρατά τη Ν.Δ. στο 15%! Αυτό είναι το δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που πρέπει να αλλάξουμε.

Αν εμείς δεν ήμασταν στο 15% αλλά στο 30% θα βλέπαμε πολύ καλά αν θα τολμούσε να συμπεριφέρεται ο ΣΥΡΙΖΑ όπως φέρεται αυτή τη στιγμή. Αυτή τη στιγμή όμως δεν μας φοβούνται γι’ αυτό και έχουν “ξεσαλώσει” , όπως λέει και η λαϊκή έκφραση».

Αν ο Πρόεδρος της Ν.Δ. ζητήσει να μην ψηφιστεί η συμφωνία:

«Δεν πιστεύω με κανένα τρόπο ότι ο Πρόεδρος της Ν.Δ. θα ζητήσει να μην ψηφίσουμε. Μπορεί να έχουμε χίλιες διαφορές και χίλιες διαφορετικές απόψεις, αλλά πρέπει να παραδεχθούμε ότι επί ενάμιση χρόνο ο κ. Αντώνης Σαμαράς έδωσε σκληρότατη μάχη για να μείνει η χώρα στην Ευρώπη και στο ευρώ. (…)

Αυτή η απόφαση κι αυτή η ψήφος θα χαρακτηρίζει τη Ν.Δ. για πάρα πολλά χρόνια. Θα χαρακτηρίζει το τι είναι, τι σημαίνει, τι σηματοδοτεί, τι λέει στην κοινωνία. Το μείζον δεν μπορεί να είναι εργαλείο για το έλασσον, μάλλον το ανάποδο».

Μετάβαση στο περιεχόμενο