Συνέντευξη στους Γ. Κουρτάκη & Π. Τζένο στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά 90,1»

Ο Βουλευτής Β’ Αθήνας της Ν.Δ. κ. Νίκος Δένδιας παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού «Παραπολιτικά 90,1», «Πολιτικός καφές», την οποία παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι κ.κ. Γιάννης Κουρτάκης και Παναγιώτης Τζένος.

 

Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία από την συνέντευξη του κ. Δένδια:

Σχόλιο για την οικονομική πολιτική με αφορμή τις δηλώσεις του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας:

«Είναι δηλωτικό αυτό που λέγεται λαϊκά ‘στέγνωμα ρευστού’ της ελληνικής οικονομίας και αυτό είναι αποτέλεσμα μιας μακράς και ατελέσφορης διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Πλησιάζουμε να τελειώσουμε πια τον τρίτο μήνα, διαπραγματευόμαστε συνεχώς αλλά πουθενά δεν καταλήγουμε, στεγνώνει η Οικονομία, ζημιά παθαίνουμε, ο Θεός να μας φυλάξει».

Σχετικώς αν υπάρχει κυβερνητική φθορά:

«Μιλάμε για μια κυβέρνηση που συμπληρώνει τις 90 ημέρες, ούτε καν τις εκατό ημέρες. Παρεμπιπτόντως έχει μια καμπύλη φθοράς. Μου έλεγε Καθηγητής μου με τον οποίο συναντήθηκα ότι έχει κάνει μια εκθετική καμπύλη όσον αφορά στην πτώση της κυβέρνησης η οποία είναι απίστευτη.

Ξεκίνησε από πάρα πολύ ψηλά, αυτή τη στιγμή υπολείπεται του 50% και οδηγείται ταχύτατα σε μια πτώση. Η πολύ γρήγορη φθορά της κυβέρνησης, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Ν.Δ. δεν μπορεί να είναι έτοιμη σε ταχύτατο χρόνο, δεν έχει καν ξεκινήσει σε βάθος έναν εσωτερικό διάλογο ώστε να επαναδιατυπώσει μια πρόταση, δημιουργεί το καθεστώς που περιγράφετε».

Αναφορικά με την δήλωση Σκουρλέτη περί πιθανών πρόωρων εκλογών αν δεν δώσουν οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες τα αποθεματικά στην Γενική Κυβέρνηση:

«Δεν μπορώ να κάνω προβλέψεις. Ζούμε πρωτόγνωρα πράγματα. Μπορώ να βλέπω μπροστά μου, αυτό που είναι σωστό για τον τόπο.

Αυτό που είναι σωστό αυτή τη στιγμή, έχει να κάνει με τον ρόλο της κυβέρνησης. Πρέπει να τελειώσει η διαπραγμάτευση μέσα στο δικό της πλαίσιο σκέψεων και ιδεών, όχι το δικό μας ».

Αν είναι διέξοδος οι εκλογές ή η διεύρυνση του κυβερνητικού συνασπισμού:

«Τι διέξοδο θα μπορούσαν να είναι οι εκλογές 90 ή 120 ημέρες έπειτα από προηγούμενες εκλογές; Οι εκλογές γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια. Έστω για έκτακτες συνθήκες να γίνονται λίγο πιο σύντομα.

Δεν μπορούν να γίνονται κάθε εβδομάδα επειδή εμείς δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε μια συζήτηση με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Αυτό που δεν καταλαβαίνω, εάν πάμε σε αυτή τη λογική, είναι τι θα πει ο ΣΥΡΙΖΑ: ‘Δεν έχω εντολή να βγούμε από το ευρώ και να κάνουμε εκλογές για να βγούμε απ’ αυτό’; Ποια είναι πρόταση με την οποία θα προσέλθει σε αυτές τις εκλογές;

Αφήστε τη Ν.Δ., αφήστε όλους μας. Αντέχει αυτή η χώρα, με αυτήν την ασφυξία στην οικονομία, νέα προεκλογική περίοδο μέσα στο καλοκαίρι που θα παγώσει και την τελευταία πηγή πνοής που έχουμε;… Αυτή τη στιγμή η χώρα είναι όμηρος της αβουλίας του ΣΥΡΙΖΑ, μιας αέναης διαπραγμάτευσης. Σύμβουλος της ΕΚΤ μου σχολίασε ότι είναι σαν να έχουμε στείλει ομοιοπαθητικό σε συνέδριο καρδιοχειρουργικής και δεν υπάρχει πεδίο συνεννόησης!».

Όσον αφορά στην αποφυλάκιση του Σ. Ξηρού και την αντίδραση των ΗΠΑ:

«Αυτή η φωτογραφική διάταξη, διότι δεν μπορεί να θεωρηθεί νόμος ή τροπολογία, είναι παντελώς απαράδεκτη κι έρχεται να προστεθεί στον άθλιο χειρισμό του Μεταναστευτικού που κάνει η κυβέρνηση, καθώς και στο έλλειμμα Δημόσιας Τάξης που άρχισε να προκαλείται στη χώρα, κάτι το οποίο έχει παρατηρήσει με ευθύτητα και ο νυν Αναπληρωτής Υπουργός Δημόσιας Τάξης.

Αυτό είναι το τρίτο και το χειρότερο βήμα σε έναν κατήφορο, τον οποίο ακολουθεί η χώρα. Ελπίζω ότι η κυβέρνηση θα αλλάξει αυτή τη διάταξη, θα βάλει μια απλή προσθήκη που θα λέει πως δεν θα καλύπτονται εκείνοι που κατέστησαν ανάπηροι εξαιτίας της εγκληματικής τους ενέργειας και δραστηριότητας, σταματώντας αυτόν τον κατήφορο.

Δεν μπαίνω στη λογική της αντίδρασης των ΗΠΑ, παρότι κι αυτό αποτελεί ζημιά, διότι οι Ηνωμένες Πολιτείες γεωπολιτικά στήριζαν την Ελλάδα, πίεζαν τους Γερμανούς για να δοθεί λύση στην διαπραγμάτευση.

Επομένως και από πλευράς διαπραγματευτικής τακτικής, είναι παιδική αφέλεια αυτό που κάνει η κυβέρνηση, για να μην πω κάτι χειρότερο. Είναι εγκληματικό ηθικά. Υπάρχουν νεκροί, είτε είναι Αμερικανοί είτε είναι Έλληνες είτε είναι Βρετανοί. Υπάρχει και μια κοινωνία που έχει το ηθικό καθήκον να προασπίσει τη μνήμη των θυμάτων για το παρελθόν και να προασπίσει την ασφάλειά της για το μέλλον».

Σχετικώς με τα εσωκομματικά:

«Είναι βέβαιο ότι η Ν.Δ. της οποίας το πρόγραμμα και η παρουσία απερρίφθησαν πανηγυρικά -άδικα κατά τη γνώμη μου- στις εκλογές του Ιανουαρίου, δεν μπορεί να υποβάλλει πάλι την ίδια πρόταση σε ‘δεύτερο βαθμό’, ως αν ήταν κάποιας μορφής ‘εφετείο’, δεν μπορεί αυτό να γίνει. Αν αυτό το πράγματα δεν το καταλάβουμε οι ίδιοι και δεν αναπροσαρμόσουμε το λεξιλόγιό μας, τον τρόπο που εκφραζόμαστε, τον τρόπο με τον οποίο απευθυνόμαστε στην ελληνική κοινωνία, τότε η Ν.Δ. δεν μπορεί να έχει τύχη.

Από την άλλη υπάρχει επίσης και κάτι σαφές: Δεν υπάρχουν καταστάσεις στις οποίες η φύση να επιτρέπει την ύπαρξη κενού. Κάθε κενό καλύπτεται. (…)

Η Ν.Δ. πρέπει να ‘ανοίξει’ και να περιλάβει μέσα στη διατύπωση της σκέψης της όλο το χώρο από την δημοκρατική Δεξιά μέχρι και τον χώρο του Κέντρου, τον οποίο πρέπει στέρεα να καταλάβει. Δεν μπορεί να τον αφήνει έρμαιο αυτή τη στιγμή. Δεν μπορεί ο τρόπος με τον οποίο εκφράζεται ή προσλαμβάνεται η Ν.Δ. από το εκλογικό σώμα να μας περιορίζει στο δεξιό άκρο του πολιτικού σκηνικού».

Αναφορικά με τα σενάρια συγκρότησης μεγάλου φιλοευρωπαϊκού συνασπισμού:

«Ένα μεγάλο μέρος αυτού του περιγράφετε θα μπορούσε να το κάνει η Ν.Δ. μόνη της, αλλά μια Ν.Δ. που έχει αντιληφθεί και έχει ενσωματώσει στη σκέψη της την απόρριψη του λόγου της στις 25 Ιανουαρίου 2015.

Μια «νέα Νέα Δημοκρατία» που έχει καταφέρει μόνη της δηλαδή, όπως πολλές φορές έπραξε στην ιστορία της από το 1981 ως σήμερα, να αναγεννηθεί και να επαναδιατυπώσει την πρότασή της στο εκλογικό σώμα».

Μετάβαση στο περιεχόμενο