Συνέντευξη στους Β. Λυριτζή και Δ. Οικονόμου στην τηλεόραση του Σκάι

Ο Βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Νίκος Δένδιας σχολίασε την πολιτική επικαιρότητα, καλεσμένος στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» με τους δημοσιογράφους κ.κ. Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Οικονόμου που μεταδόθηκε το πρωί από την τηλεόραση του «Σκάι».

 

Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία από τις παρεμβάσεις του κ. Δένδια:

Αν η Κυβέρνηση ενημερώνει την Αντιπολίτευση για τη συμφωνία με τους Δανειστές και την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης:

«Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να λέει στην Αντιπολίτευση να τοποθετηθεί σε μια συμφωνία όταν δεν την έχει δείξει και δεν έχει ενημερώσει επί των διαπραγματεύσεων.

Είχαμε ζητήσει να μετέχουμε στις διαπραγματεύσεις και να βοηθήσουμε αν μπορούμε, δεν έγινε δεκτό αυτό. Έγινε μόνο μια κακής ποιότητος ενημέρωση στη Βουλή από τον Πρωθυπουργό, για δικούς του εσωτερικούς λόγους, προκειμένου να υπάρξει όξυνση. Εν πάση περιπτώσει, γνώση των διαπραγματεύσεων δεν έχουμε. (…)

Υπάρχει εθνική αντιπροσωπεία και το ορθόν γενέσθαι θα ήταν να έρθει ο Πρωθυπουργός και να ενημερώσει αναλυτικά, αφού δεν ήθελε να μετέχουμε στη διαπραγματευτική ομάδα.

Στους τέσσερις μήνες που υπάρχει αυτή η Κυβέρνηση έχει προκληθεί τεράστια ζημιά στην Ελληνική Οικονομία. Όπως έχει ανακοινώσει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης, περισσότεροι από 600 εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας ενώ κλείνουν 70 επιχειρήσεις καθημερινά!

Η Ελληνική Οικονομία έχει ξαναγυρίσει σε ύφεση κι αυτά είναι τα απτά αποτελέσματα της τετράμηνης διαπραγμάτευσης της Κυβέρνησης».

Όσον αφορά στις πληροφορίες περί παράτασης της ενδιάμεσης συμφωνίας:

«Ακούγεται ως φήμη από χθες κι είναι επίσης επικίνδυνο. Εκ πρώτης όψεως για την Κυβέρνηση, κάτι τέτοιο θα φαινόταν λυτρωτικό. Δεν θα είχε να αντιμετωπίσει τα μεγάλα, κατ’ αυτήν, θέματα. Όμως προκαλείται ένα άλλο μείζον πρόβλημα.

Παίρνει επιπλέον υφεσιακά μέτρα, όπως η αύξηση του ΦΠΑ που είναι βαθύ υφεσιακό μέτρο. Λαμβάνει κι άλλα υφεσιακά φορολογικά μέτρα ενώ από την άλλη πλευρά, δεν υιοθετεί τα αναπτυξιακά μέτρα που συμπεριλαμβάνονται στο ‘πακέτο Γιούνκερ’ απορρίπτοντας ό,τι αναπτυξιακό μπορεί να γίνει. Πηγαίνει σε μια λελογισμένη παράταση της χρηματοδότησης.

Η Κυβέρνηση, δηλαδή, παίρνει την ύφεση αλλά μεταθέτει την ανάπτυξη για το φθινόπωρο! Δεν τολμά να πάρει το πολιτικό κόστος και να καταλήξει σε μια συμφωνία τώρα, το οποίο ‘τώρα’ διαρκεί τέσσερις μήνες».

Σχολιάζοντας την τακτική που έχει ακολουθήσει η Κυβέρνηση:

«Έχει οδηγηθεί η χώρα σε ύφεση, σε απαράδεκτη οικονομική κατάσταση, ασφυκτιά η κοινωνία και απλώς συζητούν άνευ αντικειμένου. Στους τρεις μήνες άλλαξαν διαπραγματευτική ομάδα ενώ συμβαίνουν απίστευτα πράγματα στην Ευρώπη.

Η Ελλάδα γελοιοποιείται διεθνώς! Αυτά τα χθεσινά περί καταγραφής συνομιλιών υπουργών είναι ανεκδιήγητα. Με αυτήν την εικόνα στην Ευρώπη, η Κυβέρνηση δεν οδηγείται πουθενά. Σε λίγο δεν θα βρίσκει συνομιλητή. Τους παρακαλούμε να βρουν λύση γρήγορα».

Σχετικά με τον φόβο επιβολής αντιλαϊκών μέτρων:

«Η εκκρεμότητα της διαπραγμάτευσης πρέπει να τελειώσει αύριο. Ενισχύουμε τον κίνδυνο μέτρων όσο καθυστερούμε.

Γυρίσαμε από την ανάπτυξη στην ύφεση, υπάρχει αβεβαιότητα, στράγγισαν το Δημόσιο και δεν πληρώνεται ούτε ένας προμηθευτής, στέρεψε η Οικονομία από χρήματα, τα «κόκκινα δάνεια» έχουν εκτιναχθεί στον ουρανό. (…)

Το θέμα είναι να κλείσουμε τη διαπραγμάτευση και να πάρουμε τα χρήματα, αλλά και τις αναπτυξιακές δυνατότητες. Όσον αυτό καθυστερεί και μετατίθεται, το αποτέλεσμα που προσπαθεί να αποφύγει η Κυβέρνηση θα μοιάζει με αναπόφευκτο, λ.χ. τα Εργασιακά. Λέει η Κυβέρνηση ότι δεν θέλει να συμφωνήσει σε ομαδικές απολύσεις, όταν όμως 600 άνθρωποι χάνουν καθημερινώς τη δουλειά τους, στην παραγματικότητα και εξ αντικειμένου έχουμε μπει στην εφαρμογή καθεστώτος ομαδικών απολύσεων χωρίς να τις έχουμε νομοθετήσει.

Αυτός ο έρημος, ο ιδιωτικός τομέας, δεν αντέχει να σηκώνει τα βάρη της Οικονομίας. Σας διαβεβαιώ».

Για την ψήφιση της συμφωνίας και τη στάση της Ν.Δ.:

«Οι κατευθυντήριες γραμμές είναι σαφείς. Μπορώ να σας το πω ευθέως και με ήσυχη τη συνείδησή μου: Με τη δική μας ψήφο η χώρα δεν πρόκειται να πάει στα βράχια.

Εάν η Κυβέρνηση χρειαστεί τη στήριξή μας για να κρατήσει τη χώρα στην επιφάνεια, έχουμε εθνική υποχρέωση να της δώσουμε τη στήριξή μας. (…)

Δεν μπορώ να σας πω για μια συμφωνία που δεν έχω δει αλλά θα ήταν προφανής αντίφαση να λέει κανείς σε μια κυβέρνηση επί τέσσερις μήνες να κάνει τη συμφωνία κι αφού την πετύχει, να μην την ψηφίσει. Αν υπάρχουν διαφωνίες, έστω και για ένα άρθρο, να επιλεγεί το ‘ναι’ ή ‘παρών επί της αρχής’ και το ‘όχι’ επί των άρθρων. Αλλά να πάει κανείς αντίθετα επί της αρχής στην επίτευξη συμφωνίας δεν το θεωρώ εφικτό να γίνει».

Όσον αφορά στα εσωκομματικά της Ν.Δ.:

«Δεν ανήκω στην ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Είμαι εκτός, αν θέλετε κατ’ επιλογήν, διότι έχω μια διαφορετική άποψη. Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει βαθύτατη αυτοκριτική γιατί φθάσαμε στο εκλογικό αποτέλεσμα. Δεν μπορώ να το παραδεχθώ ως φυσιολογικό ή έστω πως υπό συνθήκες κρίσης, η Κεντροδεξιά διαθέτει ‘οροφή’ στο 27% κι όταν το πετυχαίνει να λέμε ‘ωραία πήγαμε, κρατήσαμε’.

Για εμένα η παράταξη έχει τα ιστορικά όρια του 47% του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, το 46% του Κώστα Καραμανλή για να μην πω το 54% του ιδρυτή μας. Ιδεολογικά, σημείο αναφοράς είναι η ιδρυτική διακήρυξή μας.

Αυτή τη στιγμή έχουμε συρρικνώσει το μήνυμά μας προς την κοινωνία. Απευθυνόμαστε σε ένα πολύ μειωμένο ακροατήριο ίσως από το ύφος της έκφρασής μας ή τις διατυπώσεις των ανακοινώσεών μας. (…) Το κόμμα έχει στρίψει απολύτως σε ένα πολύ μικρό και πιο δεξιό ακροατήριο.

Δεν κατέχουμε το χώρο του Κέντρου και δεν πείθουμε και τη Δεξιά! Η Δεξιά στην Ελλάδα δεν είναι 15%, επομένως ούτε εκεί είμαστε πειστικοί. Σιγά – σιγά συρρικνωνόμαστε ενώ οι όροι με τους οποίους απευθυνόμαστε στην κοινωνία -οι οποίοι είναι όροι δικαίωσής μας- είναι ιστορικοί και όχι πολιτικοί.

Υποχρέωσή μας προς την κοινωνία δεν είναι να ζητήσουμε τα ρέστα γιατί δεν μας ψήφισε. Πρέπει να υπάρξει σαφής κριτική και αυτοκριτική για τους λόγους που μας οδήγησαν εκεί, ανάλογος καταλογισμός ευθυνών κι εφ’ όσον επαναδιατυπωθεί η πρόταση, πρέπει να συζητηθεί ποιος θα εκπροσωπήσει αυτήν την πρόταση».

Αν τίθεται θέμα ηγεσίας στη Ν.Δ:

«Παλιά έλεγαν ότι όποιος εισάγεται στη Σχολή Ευελπίδων, έχει βαθύτατη φιλοδοξία να ηγηθεί του Στρατεύματος. Δεν είναι αυτό το ζήτημα εδώ.

Το θέμα είναι: Μπορούμε να καταθέσουμε μια πρόταση στην ελληνική κοινωνία ως Κεντροδεξιά και να αποκαταστήσει την ύπαρξή μας ως παράταξη; (…)

Πρέπει να μπούμε σε φάση ανοικτών συζητήσεων και επαναδιατύπωσης της πρότασής μας. (…)

Παλιά λέγαμε ότι σημασία έχει ο αρχηγός και διατυπώνει την πρόταση. Το αξίωμα αυτό έχει αλλάξει. Η κοινωνία απαιτεί πλέον σαφή ατζέντα την οποία θα πρέπει να καταθέσει. Αλλοιώς, θα πάθουμε αυτά που έπαθε ο ΣΥΡΙΖΑ».

Σχολιάζοντας το θόρυβο στα ΜΜΕ για τη συμπεριφορά της Προέδρου της Βουλής:

«Υπάρχουν δύο διαφορετικά ζητήματα. Το ένα είναι ότι υφίσταται θέμα εσωτερικού προβλήματος της κυβερνητικής πλειοψηφίας διότι είναι προφανές ότι η Πρόεδρος της Βουλής ακολουθεί μια αποκλίνουσα πορεία με τη δική της ατζέντα. Το δεύτερο είναι το επεισόδιο και δεν μιλάμε για το γεγονός ότι μέσα σε τέσσερις μήνες έγινε μια πολύ μεγάλη διαδήλωση για την Υγεία.

Με το επεισόδιο, ξεχάστηκε το γεγονός ότι άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους διαδηλώνοντας εναντίον της Κυβέρνησης για την Υγεία».

Αν υπάρχει πολιτικό πρόβλημα με την ΠτΒ κι αν μετανοιώνουν στην Ν.Δ. που την ψήφισαν:

«Απουσίαζα λόγω ασθενείας και δεν μπορώ να λογοδοτήσω για ψήφο που δεν έδωσα. Δεν εκλήθην να συζητήσω και την επιλογή. Κατά συνέπεια, είμαι ο τελευταίος δυνάμενος να απαντήσει».

Μετάβαση στο περιεχόμενο