Συνέντευξη Τύπου στην Αλεξανδρούπολη Έβρου

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στον Νομό Έβρου με την ιδιότητα του Τομέαρχη της Νέας Δημοκρατίας στη Θράκη, παραχώρησε σήμερα Συνέντευξη Τύπου στο κτίριο του Επιμελητηρίου Έβρου, στην Αλεξανδρούπολη.

 

Στη Συνέντευξη Τύπου συμμετείχε επίσης ο Βουλευτής Έβρου και Αναπληρωτής Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, Αναστάσιος Δημοσχάκης.

Ο κ. Δένδιας μεταξύ άλλων ανέφερε κατά την ομιλία του :

• Μετά από δύο μέρες και μια συνεχή δραστηριότητα στο σύνολο του νομού είναι χαρά μου που κλείνω σήμερα αυτή τη διήμερη επίσκεψη, αυτό το οδοιπορικό μαζί με τον Βουλευτή μας κ. Τάσο Δημοσχάκη, τον Πρόεδρο της Νομαρχιακής μας Επιτροπής και τα υπόλοιπα στελέχη μας.

• Το διάστημα αυτό είδα όλους τους Δημάρχους του νομού, τους παραγωγικούς φορείς, τους Μητροπολίτες. Συναντήθηκα με τον Σεβασμιότατο κ.κ. Δαμασκηνό, μίλησα τηλεφωνικώς με τον Σεβασμιότατο κ.κ. Άνθιμο που είναι στην Αθήνα και επίσης είχα την ευκαιρία να δω πάρα πολλά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και ανθρώπους από όλο τον νομό.

• Νομίζω σχημάτισα μια επαρκή εικόνα για τα πολλά προβλήματα και αυτό το οποίο θα ήθελα να γίνει είναι να ξεκινήσουμε έναν ειλικρινή διάλογο και να καταλήξουμε σε μια προτεραιοποίηση των προβλημάτων, ώστε η Νέα Δημοκρατία ενόψει των προσεχών εκλογών να προτείνει στην τοπική κοινωνία και εδώ στο Έβρο αλλά και συνολικά στη Θράκη, συγκεκριμένα και απολύτως κοστολογημένα έργα και μέτρα. Όχι πολλά αλλά πραγματοποιήσιμα, με χρονοδιάγραμμα ώστε να τηρήσουμε αυτό που γενικότερα εμείς λέμε “Συμφωνία Αλήθειας”, δηλαδή την κατανόηση με την ελληνική κοινωνία για το τι μπορούμε να προσφέρουμε σε χρονικό διάστημα πολύ συγκεκριμένο.

• Επίσης είχα τη χαρά και την τιμή να συναντήσω μαζί με τον συνάδελφο μου τον κ. Δημοσχάκη τις οικογένειες των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Χωρίς κάμερες, χωρίς δηλώσεις, να τους στηρίξουμε και να τους ενισχύσουμε. Αλλά πέραν αυτού, θα ήθελα με αυτή την ευκαιρία να επαναλάβω ότι θεωρούμε απολύτως απαράδεκτη την τουρκική στάση. Απολύτως απαράδεκτη. Όταν τελειώσει αυτή η περιπέτεια και τα στελέχη μας γυρίσουν πίσω στην πατρίδα και στις οικογένειές τους τότε θα μπούμε σε μια ευρύτερη συζήτηση των κυβερνητικών ευθυνών, όχι για το συγκεκριμένο επεισόδιο, αλλά ευρύτερα για τι ς ελληνοτουρκικές σχέσεις. Όμως τώρα δεν είναι η ώρα για αυτό.

• Καταλήγω λέγοντας ότι θα με ξαναδείτε στον Έβρο και μάλιστα σύντομα, όπως και στην Κομοτηνή και στην Ξάνθη. Νομίζω πως θα έχουμε την ευκαιρία επανειλημμένα να συζητήσουμε και να οδηγήσουμε αυτή τη συζήτηση σε μια ευτυχή κατάληξη, στην δική μας προγραμματική δήλωση προς την κοινωνία της Θράκης και του Έβρου.

Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο κ. Δένδιας επισήμανε :

• Στην ερώτησή σας τι καθυστερεί τη Νέα Δημοκρατία στη διαδικασία διαλογής προτάσεων, θα σας απαντήσω ευθέως, απολύτως τίποτα. Είμαστε ένα κόμμα το οποίο έχει το δικό του ρυθμό και τη δική μας αντίληψη για τις σχέσεις με την κοινωνία. Δε βιαζόμαστε, θα ήταν πάρα πολύ εύκολο για εμάς να έρθουμε και να υποσχεθούμε. Θα ήταν πολύ εύκολο να ικανοποιήσουμε κάθε αίτημα και κάθε επιθυμία. Έχουμε άλλωστε ένα λαμπρό παράδειγμα σε αυτό. Την παρούσα κυβέρνηση η οποία είτε ως ΣΥΡΙΖΑ είτε ως ΑΝΕΛ έκανε ακριβώς αυτό. Υποσχέθηκε τα πάντα στους πάντες, με τη διαφορά ότι όταν ήρθε δεν έκανε τίποτα απολύτως στο τέλος. Εμείς θέλουμε να έχουμε μια διαφορετική προσέγγιση. Θέλουμε να έχουμε έναν απολύτως εξαντλητικό διάλογο και επίσης δεν θέλουμε να επιβάλλουμε τις δικές μας απόψεις στις τοπικές κοινωνίες. Πρέπει να τις θέσουμε και θέλουμε να τις θέσουμε στη βάσανο του διαρκούς διαλόγου με τους τοπικούς φορείς, με όλους τους φορείς. Την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα επιμελητήρια, τους Δικηγορικούς Συλλόγους, τα Τεχνικά Επιμελητήρια, όλους όσους έχουν την καλοσύνη να μιλήσουν μαζί μας και τους κοινούς πολίτες. Από εκεί και πέρα, η κατάληξη αυτού του διαλόγου έχει ένα συγκεκριμένο χρονικό σημείο: Την προκήρυξη των εθνικών εκλογών. Τότε θα διατυπώσουμε απέναντι στην κοινωνία της Θράκης την πρότασή μας την οποία θα επικυρώσει ο αρχηγός μας με την παρουσία του εδώ. Αυτός είναι ο χρονικός μας ορίζοντας. Δεν βιαζόμαστε ξαναλέω να υποσχεθούμε. Θα τηρήσουμε αυτό το οποίο εμείς λέμε “Συμφωνία Αλήθειας”.

• Δεν πρόκειται να μπω στη συζήτηση για το τι έγινε λάθος στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ούτε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις όσο διαρκεί αυτό το επεισόδιο. Για εμάς είναι προτεραιότητα να γυρίσουν τα στελέχη μας πίσω στις οικογένειές τους και στην πατρίδα. Ελπίζω και εύχομαι αυτό να γίνει πολύ σύντομα. Τότε θα κάνουμε μια πολύ σοβαρή κουβέντα με την κυβέρνηση, γιατί βεβαίως, δεν θέλω να σας το κρύψω, θεωρούμε ότι έχουν γίνει τραγικά λάθη, όχι στο συγκεκριμένο επεισόδιο, αν θέλετε αυτό είναι μια συνέπεια συνολικά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Είχαμε προειδοποιήσει επανειλημμένως, δημοσίως και κατ’ ιδίαν, αλλά δεν είναι τώρα η ώρα. Τώρα είναι η ώρα να φέρουμε τους ανθρώπους μας πίσω και μετά έχουμε χρόνο να τα βρούμε.

• Εμείς είμαστε κόμμα εθνικής ευθύνης, δεν παίζουμε με τα εθνικά θέματα και από την πλευρά μας τουλάχιστον, διαχρονικά, υπάρχει σε αυτά τα ζητήματα στήριξη της κυβέρνησης. Με τα εθνικά θέματα εμείς δεν παίζουμε, δεν παίξαμε ποτέ και έχουμε υποστεί και πολιτικό κόστος για αυτό. Δεν μας ενοχλεί καθόλου. Ξέρετε πόσο εύκολο θα ήταν τώρα να λαϊκίσουμε πάνω στον συναισθηματισμό της στιγμής; Δεν το κάνουμε. Αν μου επιτρέπετε ένα παράδειγμα, για να καταλάβετε ποια είναι η δική μας προσέγγιση. Εμείς πήγαμε χωρίς κάμερες και δηλώσεις να δούμε τις οικογένειες των στρατιωτικών.

• Θα σας είμαι ειλικρινής. Κατ’ αρχήν στο επικοινωνιακό, ξέρετε ότι δεν ήταν ποτέ το δυνατό σημείο στην παράταξή μας. Πολλές φορές κάναμε διάφορα πράγματα και δεν καταφέρναμε με κανένα τρόπο να τα περάσουμε στην κοινωνία. Δεν ήμασταν πολύ καλοί σε αυτό. Νομίζω ότι έχουμε γίνει πολύ καλύτεροι, αλλά πάντα αυτό που ο μέσος άνθρωπος αποκαλεί “προπαγάνδα”, εμείς δεν το έχουμε σαν δυνατό σημείο.

• Τώρα μου θέτετε μια πρόκληση, να σας πω τι κάναμε λάθος. Θα σας πω κάτι που έκανα εγώ λάθος, για να μην αναφέρω άλλους. Υπάρχουν σημεία εισόδου. Αυτά τα σημεία εισόδου θα μπορούσαμε να τα είχαμε εκσυγχρονίσει και όμως δεν διαπιστώσαμε τότε την ανάγκη διότι δεν προβλέψαμε την αύξηση του τουριστικού ρεύματος. Θα μπορούσαμε να το είχαμε κάνει, θα το κάνουμε τώρα όμως. Θα χρησιμοποιήσουμε χρήματα που υπάρχουν στο Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων. Πήγα χτες στις Καστανιές. Δεν μπορεί να είναι αυτή η είσοδος της Ευρώπης, γιατί για είσοδο της Ευρώπης μιλάμε. Όποιος έρχεται από την Τουρκία, το πρώτο πράγμα που βλέπει στην Ευρώπη είναι το τελωνείο και η είσοδος στις Καστανιές. Μπορούν να γίνουν πολύ καλύτερα και θα τα κάνουμε πολύ καλύτερα, όπως επίσης θα κάνουμε καλύτερη και την κατάσταση στα υπόλοιπα σημεία εισόδου. Αυτό είναι κάτι στο οποίο υπάρχουν τα χρήματα. Το συζήτησα δύο μέρες και με τα επιμελητήρια και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εφόσον η τοπική κοινωνία το προτεραιοποιεί και το θέλει είναι κάτι το οποίο εμείς μπορούμε να υποσχεθούμε και να το κάνουμε αφού το έχουμε κοστολογήσει πρώτα. Τα χρήματα δεν είναι τόσα πολλά. Υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. Όμως ξαναλέω, δεν θέλω να μπούμε στον πειρασμό να εξαγγείλουμε χωρίς να έχουμε τουλάχιστον τη σύμφωνη γνώμη μιας σημαντικής μερίδας των φορέων και του πληθυσμού της περιοχής.

• Θα μπορούσα χωρίς να έχω ιεραρχήσει τα προβλήματα που μου θέσανε οι πολίτες, να σας πω καταρχήν για τις δύο πραγματικότητες στον νομό. Ο βόρειος Έβρος ο οποίος είναι ένας νομός που έχει πλούσια δυνατότητα είτε στον πρωτογενή είτε στον δευτερογενή τομέα, βιώνει μια κρίση η οποία μάλιστα μετατρέπεται σε κρίση ελάττωσης του πληθυσμού, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Επίσης, το σιδηροδρομικό και το οδικό δίκτυο από το νότο προς τον βορρά. Είχα να κάνω την διαδρομή δύο χρόνια, την έκανα χτες. Δεν μπορώ να πω ότι το βρήκα πολύ καλύτερο από ότι το θυμάμαι και επίσης, πέραν αυτού η συμμετοχή του τουρισμού στο ΑΕΠ της περιοχής. Δεν μπορεί να μου λένε φορείς ότι ο τουρισμός μετέχει στο ΑΕΠ της περιοχής κατά 3% ή 4%. Θέλετε να το αυξήσουμε λίγο και να το πάμε στο 5% ή στο 6%; Στην Ελλάδα είναι στο 18% και 19% συνολικά. Αυτό μας δίνει τεράστιες δυνατότητες βελτίωσης. Τι μπορούμε να κάνουμε για να το βελτιώσουμε αυτό; Είναι βέβαιο ότι μπορούμε να κάνουμε πράγματα γιατί υπάρχει φυσικό τοπίο, υπάρχει πολιτιστική παράδοση, υπάρχει τεράστια αγορά δίπλα, η περιοχή έχει αεροδρόμιο, λιμάνι και έναν καινούργιο δρόμο. Δεν μπορούμε λοιπόν να αυξήσουμε τους επισκέπτες; Αλίμονο αν δεν μπορούμε αλλά πρέπει να το θέλουμε, να το στοχεύσουμε, και να το επιδιώξουμε. Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα. Εάν θέλετε και κάτι που με γεμίζει αισιοδοξία, είναι ακριβώς ότι έχουμε τόσα πολλά προβλήματα που αν καταφέρουμε να λύσουμε έστω και λίγα από αυτό μπορούμε να δημιουργήσουμε τεράστια διαφορά στο τέλος.

• Εμείς διαχρονικά έχουμε στηρίξει την κυβέρνηση στην προσπάθεια να φέρει επενδυτές στον τόπο. Ουδέποτε απειλήσαμε επενδυτές, όπως έκανε η τωρινή κυβέρνηση στο παρελθόν για τις επενδύσεις που επί ημερών μας προσπαθούσαμε να φέρουμε στη χώρα. Κατά συνέπεια οποιαδήποτε επενδυτική δραστηριότητα γίνεται μέσα στο πλαίσιο του δικαίου και της λογικής εμάς μας βρίσκει σύμφωνους και αρωγούς. Θα την κρατήσουμε, θα την εμβαθύνουμε, θα την στηρίξουμε και θα τη συντηρήσουμε.

Μετάβαση στο περιεχόμενο