Συσκέψεις στην Κέρκυρα με αντικείμενο τη δασοπυρόσβεση, την ασφάλεια και τη διαβίωση των Ρομά

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαος Δένδιας, προήδρευσε στις δύο συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Κέρκυρα, στην αίθουσα εκδηλώσεων των Γενικών Αρχείων Κράτους (Αρχεία του Νομού Κέρκυρας), ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου, με αντικείμενο τη δασοπυρόσβεση και την ασφάλεια και τη διαβίωση των Ρομά στην περιοχή.

 

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη απευθυνόμενους στους εκπροσώπους της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, των Υπηρεσιών του Υπουργείου και των άλλων συναρμόδιων Υπηρεσιών που συμμετείχαν στις δύο συσκέψεις, ανέφερε τα εξής:

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους για την παρουσία σας και ιδίως όσους ήρθαν, όπως ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Περιφέρειας, ο Δήμαρχος Κεφαλονιάς και οι Αξιωματικοί, από άλλες περιοχές των Επτανήσων για να συναντηθούμε εδώ.

Οι παρούσες δύο συσκέψεις δεν αποτελούν μία πρωτοτυπία που θα εφαρμοστεί μόνο στην Κέρκυρα. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι γίνονται κατά εντολή του Πρωθυπουργού της χώρας κ. Αντώνη Σαμαρά. Θα γίνουν σε όλες τις έδρες των Περιφερειών. Η χώρα έχει χωριστεί σε τρία τμήματα. Το μεγαλύτερο θα το αναλάβω εγώ, ένα τμήμα θα το αναλάβει ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Στυλιανίδης και ένα τμήμα ο Αναπληρωτής Υπουργός Ενέργειας κ. Σταύρος Καλαφάτης.

Το ζήτημα αυτό έχει να κάνει αφενός μεν με την ιδιαίτερη επικινδυνότητα της φετινής περιόδου, όσον αφορά τα θέματα δασοπυρόσβεσης, αφετέρου δε με την ανάγκη που έχουμε να δείξουμε το καλύτερο πρόσωπό μας ενόψει της τουριστικής περιόδου, μίας περιόδου που όπως ξέρετε περιμένουμε ρεκόρ αφίξεων. Η πρόβλεψη είναι ότι θα υπερβούμε τα 17 εκατομμύρια και αυτό είναι ένα ιστορικό ρεκόρ για τη χώρα σε μία στιγμή που η ελληνική κοινωνία, η Περιφέρεια, οι επιχειρήσεις, έχουν απόλυτη ανάγκη τη ρευστότητα, η οποία θα έρθει στη χώρα μέσα από αυτά τα εκατομμύρια των επισκεπτών μας.

Καταλαβαίνετε ότι δύο πράγματα θα ήταν τραγικά: Το ένα πράγμα που θα ήταν τραγικό είναι τη στιγμή που έχουμε μία τόσο καλή χρονιά, η χώρα να οδηγηθεί στην ανάγκη να εκκενώνει ξενοδοχεία και τουριστικές περιοχές εξαιτίας μεγάλων πυρκαγιών. Η αρνητική δημοσιότητα που θα έχει κάτι τέτοιο θα είναι καταλυτική για τις προσπάθειες οικονομικής ανάκαμψης της χώρας. Δεν σας κρύβω ότι οι προβλέψεις, εγώ δεν είμαι ειδικός, υπάρχουν άλλοι εδώ στην αίθουσα πολύ ειδικότεροι από εμένα, οι προβλέψεις όμως είναι ότι εάν φέτος πάμε καλά και υπερβούμε τα 17 εκατομμύρια, η επόμενη χρονιά θα υπερβεί τα 20 εκατομμύρια με όλες τις επενδύσεις και τα ευεργετικά συμπεράσματα που αυτά έπονται.

Το άλλο θέμα είναι η ίδια η εικόνα μας, εάν αποφύγουμε τον πρώτο κίνδυνο. Υπάρχουν ζητήματα ασφάλειας, ζητήματα εμφάνισης, στα οποία θα πρέπει να σκύψουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια είχε τεράστια αρνητική δημοσιότητα σε όλα τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης. Είναι η ευκαιρία μας να αλλάξουμε σε 17 εκατομμύρια ανθρώπους την εικόνα για την Ελλάδα. Αυτά τα 17 εκατομμύρια τα οποία θα μας επισκεφθούν φέτος μπορεί να είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της εικόνας της πατρίδας μας στο εξωτερικό. Την αναβάθμιση αυτή τη χρειαζόμαστε. Την χρειαζόμαστε πολλαπλά. Δεν είναι μόνο οικονομικό θέμα. Είναι αν θέλετε και εθνικό θέμα.

Το κύρος κάθε χώρας έχει πάρα πολύ να κάνει με την εντύπωση που η παγκόσμια κοινότητα έχει γι΄ αυτή τη χώρα. Και είναι ιδιαίτερα σημαντικό το κύρος της χώρας μας να αναβαθμιστεί. Έχει γίνει μία τεράστια προσπάθεια, έχουν υπάρξει σημαντικές βελτιώσεις στην εικόνα μας τον τελευταίο χρόνο –όσοι από εσάς πηγαίνουν συχνά στο εξωτερικό το βλέπουν – αλλά 17 εκατομμύρια καλοί πρεσβευτές της Ελλάδας είναι ένα κεφάλαιο το οποίο δεν μπορούμε με κανένα τρόπο να το απολέσουμε. Και από την άλλη δεν θέλω καν να σκεφθώ τι θα μπορούσε να σημαίνει να έχουμε 17 εκατομμύρια κακούς πρεσβευτές της Ελλάδας στο εξωτερικό. Πρέπει λοιπόν να κάνουμε ότι μπορούμε για να προβλέψουμε και να λειτουργήσουμε πάνω από τις δυνατότητές μας. Αυτή είναι η εντολή του Πρωθυπουργού για να δώσουμε μία διαφορετική εικόνα, μία εικόνα της Ελλάδος όπως πραγματικά είναι.

Υπάρχουν γεγονότα βεβαίως που δεν μπορούμε να τα προβλέψουμε, δεν μπορούμε να τα αποτρέψουμε. Θα θυμίσω το γεγονός με το μικρό παιδάκι από τη Ρωσία τις τελευταίες ημέρες. Είναι βέβαιο ότι αυτό δεν είναι κάτι που μας βοηθάει. Δεν έχει την παραμικρή ευθύνη το Ελληνικό Κράτος, απολύτως, αλλά βλέπετε πως και η τύχη καμιά φορά είναι ένας παράγων που έχει τη σημασία του. Πρέπει όμως να μπορούμε να προβλέψουμε και να αντιμετωπίσουμε και αυτά τα έκτακτα. Να είμαστε επαρκείς στην αντιμετώπιση και της αρνητικής συγκυρίας».

Στην πρώτη σύσκεψη, η οποία είχε ως αντικείμενο τη δασοπυρόσβεση, συζητήθηκαν θέματα αναφορικά με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και αναζητήθηκαν συμπεράσματα με σκοπό τη βέλτιστη ανταπόκριση σε ζητήματα δασοπυρόσβεσης.

Από την πλευρά των εκπροσώπων της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, των εκπροσώπων των δασαρχείων και των εθελοντικών ομάδων, αναφέρθηκαν τα προβλήματα που τους απασχολούν εν όψει της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου και δόθηκαν άμεσες λύσεις, όπου αυτό ήταν εφικτό.

Επιπλέον, κατατέθηκαν προτάσεις οι οποίες θα αξιολογηθούν από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος και θα συμπεριληφθούν στον επιχειρησιακό Σχεδιασμό.

Αναλυτικά, στη σύσκεψη για τη δασοπυρόσβεση συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Περιφέρειας Ιονίων Νήσων κ. Σπυρίδων Σπύρου, ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων κ. Εμμανουήλ Αγγελάκας (συμμετείχε και στη δεύτερη σύσκεψη), ο Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας κ. Χρήστος Σκούρτης, ο Δήμαρχος Κέρκυρας κ. Γιάννης Τρεπεκλής, ο Δήμαρχος Κεφαλονιάς κ. Αλέξανδρος Παρίσης, ο Δήμαρχος Παξών κ. Σπυρίδων Μπογδάνος.

Από την πλευρά των Σωμάτων Ασφαλείας συμμετείχαν, ο Αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος κ. Σωτήριος Γεωργακόπουλος, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδας, Αντιστράτηγος Ιωάννης Δικόπουλος (συμμετείχε και στη δεύτερη σύσκεψη), ο Γενικός Επιθεωρητής Πυροσβεστικού Σώματος Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Δημοσθένης Καβέτσος, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Ιονίων Νήσων Υποστράτηγος Χρήστος Κονταρίδης (συμμετείχε και στη δεύτερη σύσκεψη), ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ιόνιων Νήσων Αντιπύραρχος Καρατζιάς Ιωάννης (συμμετείχε και στη δεύτερη σύσκεψη). Επίσης ο Διοικητής 3ης Περιφερειακής Διοίκησης Λ.Σ. – ΕΛ. ΑΚΤ. Αρχιπλοίαρχος Σταμάτιος Ράπτης (συμμετείχε και στη δεύτερη σύσκεψη), οι Αστυνομικοί Διευθυντές Κέρκυρας Ζακύνθου, Κεφαλονιάς και Λευκάδας (συμμετείχαν και στη δεύτερη σύσκεψη), οι Διοικητές Πυροσβεστικής Υπηρεσίας των Νομών Κέρκυρας, Ζακύνθου, Λευκάδας και Κεφαλονιάς και οι Διευθυντές Δασικής Υπηρεσίας Κέρκυρας, Λευκάδας και Κεφαλονιάς. Τις Ένοπλες Δυνάμεις εκπροσώπησαν ο Συνταγματάρχης Δημήτριος Μπολομίτης, και ο Αντισυνταγματάρχης, Φρούραρχος Κέρκυρας, Σταμάτιος Τσαγκαρόπουλος.

Τέλος, συμμετείχε εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού, όπως και εκπρόσωποι εθελοντικών ομάδων και Μ.Κ.Ο. (Κερκυραίων Πρωτοβουλία, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, Λέσχη 4χ4) και εκπρόσωπος της Δ.Ε.Η.

Στη δεύτερη σύσκεψη, για τα θέματα ασφάλειας των τουριστικών περιοχών στην Κέρκυρα και τη διαβίωση των Ρομά συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας Τουρισμού κ. Αναστάσιος Λιάσκος, όπως και όλοι οι προαναφερόμενοι εκπρόσωποι της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επίσης συμμετείχαν οι Πρόεδροι των Ενώσεων Ξενοδόχων Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, και Ζακύνθου. Επίσης το μέλος του Δ.Σ. του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Μέργιανος.

Χαιρετίζοντας τις εργασίες της δεύτερης σύσκεψης ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη επισήμανε:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Γενικό Γραμματέα Τουρισμού τον κ. Λιάσκο, παλιό μου φίλο και συνάδερφο, για την εδώ παρουσία του, αλλά και για τη σημαντική συνεισφορά του – γιατί πρέπει να σας πω ότι η κεντρική ιδέα για αυτές τις συναντήσεις δεν προέρχεται από το Υπουργείο το δικό μας, προέρχεται από το Υπουργείο Τουρισμού, την Υπουργό την κα Κεφαλογιάννη και τον κ. Λιάσκο, ο οποίος έχει μακρά θητεία, όπως ξέρετε, στον τομέα του Τουρισμού. Είναι ένας τομέας τον οποίο γνωρίζει πολύ καλά, έχει στήσει αυτό το Υπουργείο στην πραγματικότητα. Κατά συνέπεια οι ιδέες και οι γνώσεις του μας είναι όχι απλώς χρήσιμες αλλά και θα ήθελα να πω απαραίτητες, ιδίως τη στιγμή που φαίνεται ότι αυτό είναι το απαραίτητο εργαλείο με το οποίο μπορούμε να βγούμε από την κρίση. Ο τουρισμός είναι ο μόνος δείκτης ο οποίος εμφανίζει δραματική βελτίωση».

Στην ίδια σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης – Παιδείας & Πολιτισμού του Δήμου Κερκυραίων κ. Αλέξανδρος Πούλης, η Αντιδήμαρχος Δημοτικών Ενοτήτων Κερκυραίων, Αχίλλειων & Παρελίων κα Βαρβάρα Βλάσση, εκπρόσωπος των τελωνειακών Αρχών και του ΣΔΟΕ, όπως και των ιδιοκτητών ραδιοταξί Κέρκυρας.

Από την πλευρά των Σωμάτων Ασφαλείας συμμετείχαν οι Αστυνομικοί Διευθυντές και οι Λιμενάρχες Κέρκυρας Ζακύνθου, Κεφαλονιάς και Λευκάδας και Ιθάκης, ο Διοικητής Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κέρκυρας, οι Διοικητές των Τμημάτων Ασφάλειας και Αερολιμένα Ζακύνθου και Κεφαλονιάς, οι Διοικητές του Τμήματος Ασφάλειας Κέρκυρας και Λευκάδος, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αερολιμένα Κέρκυρας, καθώς και οι Διοικητές της Τουριστικής Αστυνομίας και του Τμήματος Τροχαίας Κέρκυρας.

Επισημαίνεται ότι η Κέρκυρα είναι ο πρώτος σταθμός μίας σειράς προγραμματισμένων επισκέψεων του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη σε προορισμούς υψηλού ενδιαφέροντος, εν όψει της νέας τουριστικής περιόδου.

Στο πλαίσιο των προγραμματισμένων επισκέψεων, ο κ. Δένδιας θα έρθει σε επαφή με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και αρμόδιους φορείς προκειμένου να εξεταστούν διεξοδικά οι ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής αναφορικά με θέματα δασοπυρόσβεσης, ασφάλειας και προστασίας.

Δήλωση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη μετά την ολοκλήρωση των συσκέψεων

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη δήλωσε μετά την ολοκλήρωση των δύο συσκέψεων:

«Κατ’ εντολήν του Πρωθυπουργού της χώρας του κυρίου Αντώνη Σαμαρά, σήμερα στην Κέρκυρα, ως έδρα της Περιφέρειας των Ιονίων Νησιών, είχαμε δύο συσκέψεις. Η πρώτη σύσκεψη αφορά τα μέτρα προστασίας ενόψει της αντιπυρικής περιόδου που ήδη έχει αρχίσει. Αυτό το οποίο προσπαθούμε να κάνουμε είναι να συντονίσουμε όλους τους φορείς με το καλύτερο δυνατό τρόπο, να τους ευαισθητοποιήσουμε για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον, την περιουσία και τη ζωή των Ελλήνων πολιτών, αλλά και το τουριστικό προϊόν της χώρας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη χώρα να μην δούμε εικόνες όπως εκκενώσεις ξενοδοχείων, εκκενώσεις τουριστικών οικισμών κλπ.

Το δεύτερο αφορούσε την ασφάλεια στις τουριστικές περιοχές της χώρας. Η Ελλάδα φέτος θα δεχθεί 17 εκατομμύρια τουρίστες. Ελπίζουμε ότι αυτά τα 17 εκατομμύρια επισκέπτες θα γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές της αναβάθμισης της εικόνας της πατρίδας μας στο εξωτερικό. Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει και εμείς να κάνουμε το καλύτερο. Συντονίζουμε λοιπόν όλους τους φορείς ώστε τα φαινόμενα αυτά τα οποία ταλαιπωρούν τους ξένους επισκέπτες να αντιμετωπιστούν. Μικροκλοπές, ηχορυπάνσεις, προβλήματα, προσπαθούμε στο βαθμό που μπορούμε, με τα περιορισμένα οικονομικά μέσα και με τις δυσκολίες που έχουμε, να τα αντιμετωπίσουμε και να παράσχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Θέλω όμως να ξεκαθαρίσω ένα πράγμα: ό,τι και αν κάνουν οι φορείς της συντεταγμένης πολιτείας, εάν η ελληνική κοινωνία και ο Έλληνας πολίτης δεν βρεθεί στο πλευρό τους δεν μπορούν να πετύχουν. Τελικά, το μέλλον της πατρίδας είναι υπόθεση όλων μας. Όλων μαζί και του καθένα από εμάς ξεχωριστά».

Μετάβαση στο περιεχόμενο