Τέταρτος Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας-ΗΠΑ – Εναρκτήριες δηλώσεις

Αγαπητέ Υπουργέ Εξωτερικών, είναι μεγάλη μου χαρά σας που σας υποδέχομαι στην Αθήνα.

Έχει ήδη συμπληρωθεί σχεδόν ενάμιση χρόνος από τον Τρίτο Στρατηγικό Διάλογό μας στην Ουάσινγκτον. Εν τω μεταξύ, είδαμε τον πόλεμο να επιστρέφει στην Ευρώπη με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Επίσης, γίναμε μάρτυρες αναθεωρητικής ρητορικής και περιφρόνησης του Διεθνούς Δικαίου από σειρά διεθνών παραγόντων.

Είναι γεγονός ότι, εν μέσω όλων αυτών, η ισχυρή ελληνοαμερικανική συνεργασία ενισχύθηκε περαιτέρω. Αυτό φανερώνει πολλά για τη σχέση μας.

Η ενίσχυση αυτής της συνεργασίας προάγει τα αμοιβαία μας συμφέροντα, καθώς και την περιφερειακή ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία.

Βασίζεται επίσης σε κοινές αξίες και στον σεβασμό μας στο Διεθνές Δίκαιο.

Ο Τέταρτος Στρατηγικός Διάλογος αποτελεί το επιστέγασμα σειράς συναντήσεων ομάδων εργασίας και πρωτοβουλιών των εμπειρογνωμόνων μας από διάφορα υπουργεία.

Σημειώθηκε πρόοδος σε όλους τους τομείς του Στρατηγικού Διαλόγου: στην άμυνα και την ασφάλεια, την επιβολή του νόμου και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, τις ανθρωπιστικές προκλήσεις, το εμπόριο και τις επενδύσεις, την ενέργεια και το περιβάλλον και, τέλος, τους δεσμούς μεταξύ των λαών.

Επιπλέον, θα διεξάγουμε ανοικτές και σε βάθος συζητήσεις για περιφερειακά πολιτικά ζητήματα.

Ο Στρατηγικός Διάλογος αποτελεί εξαιρετικό σύμβολο της στρατηγικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών μας.

Καταδεικνύει, επίσης, το συνεχές ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την ευρύτερη περιοχή μας.

Η συνεργασία μας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας υφίσταται εδώ και δεκαετίες – ωστόσο, είναι πολλά αυτά που έχουμε να επιδείξουμε μετά τον τελευταίο Στρατηγικό Διάλογο.

Η έγκαιρη ένταξη της Αλεξανδρούπολης στη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) επέτρεψε ώστε να διαδραματίσει αυτή κρίσιμο ρόλο σε μια χρονική συγκυρία που ήταν περισσότερο αναγκαίο από ποτέ.

Προσβλέπουμε στην επίσπευση των ηλεκτρικών διασυνδέσεών μας με τις δύο γειτονικές ηπείρους: την Ασία, μέσω του Ισραήλ, και την Αφρική, μέσω της Αιγύπτου.

Ταυτόχρονα, οι τουριστικές ροές έχουν ανακτήσει τα προ της πανδημίας επίπεδα.

Ο Στρατηγικός Διάλογος συνιστά εξαιρετική απόδειξη της στρατηγικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών μας.

Γνωρίζω ότι μαζί σας μετέβη ομάδα αξιόλογων υψηλόβαθμων αξιωματούχων από την Ουάσιγκτον, οι οποίοι θα συναντηθούν σύντομα με την ομάδα μας.

Γνωρίζοντας την αφοσίωση που έχουν επιδείξει όλοι οι εμπλεκόμενοι στην προετοιμασία του Τέταρτου Στρατηγικού Διαλόγου, είμαι βέβαιος για την επιτυχία του.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο