Την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή των δράσεων που προβλέπονται στο αναθεωρημένο Σχέδιο Δράσης για το Άσυλο και την Διαχείριση των Μεταναστευτικών Ροών, παρουσίασε σήμερα (7 Ιουνίου 2013) ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαος Δένδιας, κατά τη διάρκεια των εργασιών του Άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων που διεξήχθη στο Λουξεμβούργο.
Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, εστιάζοντας στις πλέον σημαντικές εξελίξεις από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα, αναφέρθηκε στη λειτουργία της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, καθώς και στην επικείμενη λειτουργία της Υπηρεσίας Ασύλου και Αρχής Προσφυγών. Επισήμανε ακόμη τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας όσον αφορά τη χρηματοδότηση των δράσεων που προβλέπονται από το συγκεκριμένο Σχέδιο Δράσης.
Ο κ. Δένδιας εστίασε επίσης στην ανάγκη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πιέσει τις χώρες προέλευσης των μεταναστών, όπως το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, το Ιράν, το Ιράκ, την Αλγερία, προκειμένου να δέχονται την επιστροφή περισσότερων υπηκόων τους, επί τη βάσει της εφαρμογής των Συνθηκών που ήδη έχουν υπογραφεί.
Παράλληλα απηύθυνε έκκληση προς τους εκπροσώπους των υπόλοιπων Κρατών-Μελών να εφαρμόσουν την αρχή της αλληλεγγύης για το χειρισμό του προβλήματος και να συνδράμουν την Ελλάδα στην αντιμετώπιση του προβλήματος των μεταναστευτικών ροών, τονίζοντας ότι η χώρα μας, όντας στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, καλείται να αντιμετωπίσει ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα.
Μετά τη λήξη των πρωινών εργασιών του Άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων ο κ. Δένδιας προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις:
«Είχα σήμερα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών την ευκαιρία να αναπτύξω στους συναδέρφους μου της Ευρωπαϊκής Ένωσης την πρόοδο στο ελληνικό Σχέδιο Διαχείρισης των παράνομων μεταναστευτικών ροών. Και θέλω να πω ότι είμαι εξαιρετικά ευτυχής για την ανταπόκριση την οποία βρήκα και ιδιαίτερα για τα θετικά σχόλια της Επιτρόπου της κ. Cecilia Malmström.
Από εκεί και πέρα, χρειάστηκε να αναπτύξω και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το Σχέδιο στην εφαρμογή του και κυρίως την τεράστια ανάγκη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πιέσει τις χώρες προέλευσης των μεταναστών, όπως το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, το Ιράν, το Ιράκ, την Αλγερία, να δέχονται πίσω περισσότερους υπηκόους τους επί τη βάσει της εφαρμογής των Συνθηκών που ήδη έχουν υπογράψει. Αυτό είναι απαραίτητο για το ελληνικό Σχέδιο.
Είχα την ευκαιρία επίσης να ζητήσω την ευρωπαϊκή συμπαράσταση και την εφαρμογή της αρχής της αλληλεγγύης, για το χειρισμό ενός προβλήματος, της παράνομης μετανάστευσης, που δεν είναι ένα ελληνικό πρόβλημα, είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό. Ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα πρέπει να έχει ευρωπαϊκή λύση» .