Υλοποίηση μελέτης για την αποκατάσταση και την αξιοποίηση του ανακτορικού συγκροτήματος του Αχιλλείου Κέρκυρας
Προωθείται προς υλοποίηση η μελέτη για την αποκατάσταση και την αξιοποίηση του ανακτορικού συγκροτήματος του Αχιλλείου Κέρκυρας, μετά τη συνάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Ν. Δένδια με τον Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Κ. Μαρκόπουλο, όπως και με τη Διοίκηση της «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε.».
Σημαντικό βήμα για την υλοποίηση του έργου αποτελεί και η έγκριση της μελέτης, η οποία εκπονήθηκε από την έδρα Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων. Οι παρεμβάσεις θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ και ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων ξεπερνά τα 18 εκατομμύρια ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα του συναδέλφου του Υπουργού και έδειξε το αμέριστο ενδιαφέρον του για την υλοποίηση του έργου, τόσο στη συνάντηση με τον κ. Ν. Δένδια όσο και στις αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαν για το ίδιο ζήτημα.
Το ενδιαφέρον τους αλλά και τη δέσμευσή τους για την υλοποίηση του έργου εξέφρασαν επίσης στις επαφές τους με τον κ. Ν. Δένδια, ο «Πρόεδρος της Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε.» κ. Π. Αλιβιζάτος και ο «Διευθύνων Σύμβουλος της Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε.» κ. Χ. Κοκκώσης. Με τη μελέτη που προωθείται προς υλοποίηση επιχειρείται η αποκατάσταση και αξιοποίηση του ανακτορικού συγκροτήματος του Αχιλλείου, ως ενιαίου συνόλου εσωτερικών και εξωτερικών χώρων. Στόχος είναι η ολοκληρωμένη ανάδειξη και λειτουργία των μνημείων συνολικά, μέσα στο δίκτυο κτιριακών δομών και των διάσπαρτων καλλιτεχνημάτων αλλά και της εξαιρετικής περιβάλλουσας φύσης του χώρου. Η κύρια χρήση του χώρου παραμένει αποκλειστικά μουσειακή και συμπληρώνεται με χρήσεις που περιβάλλουν το κυρίως ανάκτορο και συνάδουν ή είναι συνοδευτικές της μουσειακής λειτουργίας.
Συγκεκριμένα, οι προγραμματισμένες παρεμβάσεις αφορούν στην αποκατάσταση της λειτουργίας του Ανακτόρου ως κυρίως μουσειακού χώρου, στην αποκατάσταση του κτιρίου των Στρατώνων για περιοδικές εκθέσεις με χώρους για διαλέξεις και παρουσιάσεις, στην ανάδειξη του κτιρίου Βαρόνου με υποστηρικτικές λειτουργίες και μικρό «Βιεννέζικο καφέ», στην αναβάθμιση του συγκροτήματος θυρωρείου και στην ανάδειξη των κήπων ως χώρου περιπάτου. Ειδικά για το Μουσείο Αχιλλείου, το έργο αφορά την ανάδειξη των νέων χρήσεων στους χώρους του ανακτορικού συγκροτήματος μέσω της λειτουργίας ενός ενοποιημένου δικτύου κτιριακών δομών, με στόχο την προσφορότερη εκμετάλλευσή τους. Στοχεύει επίσης στην ανάδειξη του άμεσου αλλά και του ευρύτερου περιβάλλοντος χώρου του ανακτόρου και στην ενσωμάτωσή του στη βασική μουσειολογική πορεία του επισκέπτη με μονοπάτια εναλλακτικών διαδρομών περιήγησης. Με την ολοκλήρωση των έργων η Κέρκυρα θα αποκτήσει ένα σύγχρονο μουσειακό σύμπλεγμα με δυνατότητες για πολλαπλές πολιτιστικές δραστηριότητες, το οποίο θα συμβάλλει και στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος του νησιού. Το έργο θα αξιοποιήσει επίσης στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας και θα συμβάλλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.